Liczba wyników: 4284
Dla wielu z nas Nowy Rok to nowy początek. Okazja do podsumowania dotychczasowych osiągnięć i porażek oraz czas snucia planów na przyszłość. Aby swoje zamierzenia lepiej sprecyzować, przyzwyczailiśmy się do podejmowania noworocznych postanowień. Dzięki nim ukierunkowujemy swoją aktywność, a konsekwentne działania zwiększają szanse na powodzenie. Co jednak zrobić, by dążenie do realizacji postanowień nie utknęło w martwym punkcie już drugiego stycznia?
Święta sprzyjają rodzinnym posiłkom i choć bożonarodzeniowy okres nierzadko wiąże się z nadmiernym raczeniem się rozmaitymi smakołykami, generalnie jedzenie wraz z rodziną wspiera zdrową dietę.
Podczas grudniowych chłodów zupa podawana na zimno nie jest popularnym daniem na naszych stołach. Warto jednak umieścić słynne hiszpańskie gazpacho w swoim menu, bo regularne jedzenie tego chłodnika pomaga zmniejszyć problemy zdrowotne nadciśnieniowców.
U jednej na dziewięć osób z cukrzycą zaobserwowano obniżenie poziom cukru we krwi do normalnego lub określanego jako przedcukrzycowy już po roku stosowania określonej diety i programu ćwiczeń.
W historii wyznaczano już wiele końców świata. Jedne daty napawały prawdziwym przestrachem, inne wywoływały uśmiech - wszystko zależało od momentu dziejowego i liczby autorytetów wspierających złowróżbne prognozy. Tym razem ostatnim dniem losów globu ma być 21 grudnia 2012 roku.
Jeszcze mały kawałek karpia, porcyjka świątecznego bigosu, dokładka kutii i parę pierniczków - w Wigilię i Boże Narodzenie trudniej sobie odmówić smakołyków, zwłaszcza tych które pojawiaja się na stole tylko ten jeden raz w roku. Jednak podjadanie może się źle skończyć dla naszego żołądka. Jak postępować, żeby uniknąć przejedzenia? Jak złagodzić nieprzyjemne skutki nadmiernego łakomstwa?
Włoskie risotto, hiszpańska paella czy tradycyjna, brytyjska pieczeń niedzielna (składająca się z pieczonego mięsa, pieczonych ziemniaków i warzyw) - to jedynie niewielka próbka potraw, które symbolizują poszczególne kraje i różnorodność kuchni w Europie, poddanych teraz wnikliwej analizie przez naukowców. Prace, których celem jest zbadanie codziennej ekspozycji Europejczyków na zanieczyszczenia żywności, mogą prowadzić do zmian nawyków żywieniowych na rzecz poprawy stanu zdrowia.
W okresie jesienno - zimowym jesteśmy najbardziej narażenie na wszelkiego rodzaju infekcje. Zmienna pogoda, a przede wszystkim niskie temperatury sprawiają, że osłabiają odporność. Kaszel, katar, ból głowy, łamanie w kościach, gorączka - te objawy grypy są nie tylko niemiłe, ale wręcz odbierają nam życiowe siły. Jak nie dać się grypie?
Zapach pieczonych kasztanów i cynamonu unoszący się w powietrzu rodzi jedno z najprzyjemniejszych skojarzeń - bożonarodzeniowy okres pełen radości, rodzinnych spotkań, wymarzonych prezentów. Taką świąteczną atmosferę tworzą dekoracje, piosenki, kolędy, prezenty, a wszystko to skumulowane jest na tak popularnych jarmarkach organizowanych niemal we wszystkich większych miastach Europy.
Dokonaliśmy ogromnego postępu w walce ze śmiertelnymi chorobami zakaźnymi, w czego rezultacie zwiększyła się przeciętna długość życia. Jednak lata późnej starości obfitują w cierpienie związane z wieloma problemami zdrowotnymi, którym wciąż nie potrafimy zaradzić.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami