Liczba wyników: 3459
U podłoża stwardnienia rozsianego leży demielinizacja włókien nerwowych w mózgu oraz rdzeniu kręgowym, częstotliwość, z jaką występuje SM to od 30 do 100 zachorowań na 1000 osób. Przebieg choroby to sprawa indywidualna, jednak zasadniczo wyróżnia się: postać rzutową, przewlekłą i wtórnie przewlekłą.
Medycyna spersonalizowana, czyli dobieranie leków wykorzystujące znajomość DNA pacjenta, jest obecnie stosowane do nikłej grupy osób, jednakże zamierza się ją wykorzystać powszechnie: szczególnie odnośnie pacjentów chorych na serce ze śmiertelnym ryzykiem wystąpienia zakrzepów.
Prognozy na 2030 rok są przerażające - 360 milionów osób będzie chorować na cukrzycę. Statystyki podają, że ponad połowa pacjentów jest nieświadoma istnienia choroby. W Polsce z powodu tej choroby cierpią prawie 1,5 miliony ludzi. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia w 1995 roku chorowało na cukrzycę około 135 milionów.
Zwyrodnienie stawów, choroba dotykająca ok. połowy 50-latków zaczyna się od uszkodzenia chrząstki. Najczęściej uszkodzeniu ulegają stawy lokomocyjne, czyli biodrowe i kolanowe.
Najpopularniejszym „świątecznym” kwiatem doniczkowym jest z pewnością poinsecja czyli wilczomlecz piękny, zwana popularnie „gwiazdą betlejemską”. Większość z nas traktuje jednak poinsecję jako roślinę jednoroczną, bo zazwyczaj już kilka tygodni po świętach traci barwę i opadają z niej kolejne liście, wyrzucamy ją więc na śmietnik. Przy odrobinie starań można ją jednak przechować do następnego roku i pobudzić do kolejnego kwitnienia. Jak to zrobić?
Szybki styl życia, zanieczyszczone środowisko, uwarunkowania genetyczne oraz wpływ innych czynników sprawia, że coraz trudniej jest dbać o urodę. Poniżej przedstawiamy katalog substancji, które pomogą zachować piękne, lśniące włosy, zdrową cerę i mocne paznokcie.
Przygotowując wigilijną kapustę czy świąteczne ciasta często sięgamy po różnego rodzaju przyprawy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pachnący proszek czy ziarenka dają nie tylko wspaniały zapach i smak przygotowywanym potrawom, ale mają także dobroczynny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Większość przypraw zawiera olejki eteryczne i garbniki, które hamują rozwój szkodliwych mikroorganizmów i bakterii i mają działanie przeciwzapalne. Oprócz tego znajdziemy w nich glikozydy działające łagodząco na górne drogi oddechowe i regulujące pracę serca, a także kwasy organiczne i gorycze wpływające korzystnie na procesy trawienne.
Groźną dla zdrowia bakterię, Listeria monocytogenes wykryto w dwóch spośród pięciu marek łososia paczkowanego, zakupionego w warszawskich hipermarketach.
Z każdym rokiem rośnie liczba chorych na cukrzycę – alarmują lekarze. W związku z tym faktem potrzeba narodowego programu walki z tą chorobą, stworzenia ogólnopolskiego rejestru chorych, edukacji oraz masowych badań pod kątem tej choroby. Do takich wniosków doszli przedstawiciele Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii, którzy spotkali się na konferencji w stolicy.
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania mające wskazać na zależność pomiędzy usposobieniem, a odpornością. Okazało się, że nastawienie wobec świata ma wypływ nie tylko na to jak często chorujemy, ale i na to, w jaki sposób chorobę znosimy.