Liczba wyników: 5274
Już w sobotę 9 kwietnia, rusza w Warszawie cykl bezpłatnych konsultacji i spotkań dla osób z HIV pt. „Czas na zdrowie”. Warsztaty organizowane są przez Stowarzyszenie Wolontariuszy Wobec AIDS „Bądź z Nami”, jedną z najstarszych polskich organizacji wspierających osoby seropozytywne. Środki na realizację projektu pochodzą z grantu przyznanego Stowarzyszeniu w konkursie Pozytywnie Otwarci, a ufundowanego przez Gilead Sciences Poland.
Nawet jeśli regularnie używasz nici dentystycznej, a twoje zęby aż lśnią od czystości, to nadal w twoich ustach grasują miliony bakterii - przyczyna nieświeżego oddechu, a także czynnik ryzyka chorób jamy ustnej oraz całego organizmu. Nic dziwnego, jeśli zapominasz o bardzo ważnej sprawie… higienie języka. Pomijasz język, ryzykujesz – alarmują stomatolodzy.
Jeśli chcesz schudnąć, sięgaj po cynamon. Ta aromatyczna przyprawa wspomaga utratę wagi poprzez zwiększanie wydatków energetycznych organizmu.
Sięgaj po cytrusy. Kobiety, które regularnie jedzą pomarańcze, grejpfruty i inne owoce tego rodzaju, mogą liczyć na wyższą ochronę przed udarem mózgu.
Masz białe wypełnienia kompozytowe w jamie ustnej? Sprawdź, czy nie zawierają one Bisfenolu A. Substancja znalazła się właśnie na celowniku naukowców z całego świata. Powód - jest toksyczna dla organizmu. Chociaż Komisja Europejska zakazała stosowania Bisfenolu A w produkcji butelek dla dzieci, taki zakaz nie obowiązuje w odniesieniu do materiałów stomatologicznych, jakimi wypełnia się nam zęby. Czy rzeczywiście jest się czego bać?
Nasze sznase na długowieczność zależą od wielu czynników. Geny są jednym z nich, ale to nie wszystko. Nasz styl życia w istotnym stopniu przekłada się na prawdopodobieństwo osiągnięcia sędziwego wieku. Jednym z jego elementów jest dieta. Uczeni odkryli, że japoński styl odżywiania się daje większe szanse na świętowanie setnych urodzin.
Czy wiesz, że 100 g groszku konserwowego, który dodajemy do sałatki jarzynowej ma 90 razy więcej soli niż 100 g groszku świeżego? Czy wiesz, że 100 g wędliny, która będzie gościła na wielkanocnym stole zawiera 21 razy więcej soli niż 100 g świeżego mięsa, które wystarczyłoby oprószyć ziołami i upiec? Spożycie soli w Polsce jest trzykrotnie wyższe niż zalecane, tymczasem ilość potraw, którą spożyjemy przy świątecznym stole będzie kilkukrotnie większa niż na co dzień. Ile soli zjemy i jak bardzo możemy sobie zaszkodzić?
Nowe badania wskazują, że dieta bogata w witaminę C istotnie zmniejsza ryzyko zaćmy.
To jaki styl życia prowadziłeś/aś w młodości, ma wpływ na proces starzenia się. Zobacz, co mogło zaszkodzić dobrej starości oraz jak naprawić ewentualne szkody.
Wiadomo już od jakiegoś czasu, że regularna aktywność pomaga zachować dobre zdrowie, w tym może zmniejszyć ryzyko różnych nowotworów. Teraz jednak badacze wyjaśniają, skąd bierze się wspomniany efekt treningów.