Liczba wyników: 3995
Wegetarianie cenią soję za bogactwo białka, witamin i składników mineralnych. Z kolei osoby uczulone na laktozę znajdują w napojach sojowych alternatywę dla mleka. Napoje i desery sojowe, serek tofu, kotlety sojowe warto włączyć do diety z uwagi na uniwersalny smak i bogactwo składników odżywczych, które drzemią w ziarnach soi.
Coraz więcej osób kieruje się zasadami zdrowego odżywiania. W myśl dewizy „jesteś tym co jesz”, chcą być świadomi składników i wartości odżywczych poszczególnych produktów. Popularnym i często polecanym dla dobrego działania organizmu elementem diety jest błonnik. O tym ‒ jak ważne zadania spełnia w naszym organizmie i jak wzbogacić codzienne posiłki o dodatkowe wartości odżywcze mówi specjalista dietetyk Małgorzata Zdrojewska.
Wraz z nadejściem jesieni zaczynamy odczuwać większe przygnębienie oraz apatię. Utrzymujące się osłabienie organizmu, spadek koncentracji i wahania nastroju mogą doprowadzić nawet do depresji. Aby tego uniknąć, wystarczy zastosować kilka prostych sposobów na obronę przed jesienną melancholią.
Nadeszła jesień, a wraz z nią sezon na jabłka. Można je jeść na surowo, dodawać do różnych potraw lub zrobić z nich konfitury. Mają wiele zastosowań w kuchni, a wszystko dzięki cenionym właściwościom smakowym i zapachowym. Są smaczne i cechują się silnym potencjałem prozdrowotnym, dlatego często królują jesienną porą na polskich stołach.
Wywołane paleniem uszkodzenia tętnic są poważniejsze u kobiet niż u mężczyzn. Stopień narażenia na dym tytoniowy w ciągu życia człowieka jest skorelowany z grubością ścian tętnic szyjnych zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet, z tym że w przypadku kobiet skutki tego zjawiska mają dwojaki charakter.
Wielbiciele czekolady mogą się nią raczyć bez wyrzutów sumienia, to ten rodzaj słodyczy, który można wręcz określić jako „prozdrowotny". Trzeba pamiętać, że czekolada nie należy do najbardziej dietetycznych produktów, ale jej właściwości uzasadniają namiętność do raczenia się nią w czasie deseru.
Śliwki przywodzą na myśl koniec lata oraz przygotowywanie powideł i wypieków. Owoce są nie tylko jesiennym przysmakiem, ale stanowią ważny element zdrowej diety. Poza tym dzięki bogactwu witamin i minerałów mają wpływ nie tylko leczniczy, ale i poprawiają wygląd.
Nieprawdziwe informacje o koszcie pożyczki, wyższe niż dozwolone opłaty związane z jej udzieleniem – to niektóre z wielu bezprawnych praktyk stosowanych przez Polską Korporację Finansową Skarbiec. UOKiK nakazał zmianę wszystkich niedozwolonych działań i nałożył karę ponad 1,2 mln zł. W trosce o konsumentów decyzji nadano rygor natychmiastowej wykonalności.
Przełom września i października to dla naszych zachodnich sąsiadów czas zabawy i biesiadowania związany z dorocznymi dożynkami chmielowymi znanymi jako Oktoberfest.
Soczyste, pachnące i kipiące od witamin jabłka - smaczne owoce, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Możemy je jeść na surowo, dodawać do różnych potraw lub zrobić z nich konfitury.