Liczba wyników: 14341
Ponad miliard ludzi w biednych krajach głoduje, jednak niedożywienie jest też poważnym problemem w bogatych krajach, co sprawia, że stanowi jedną z głównych przyczyn śmierci na świecie. Niedobór białka w diecie może prowadzić do objawów takich jak: biegunka, stany zapalne jelit i inne zaburzenia układu odpornościowego, które osłabiają organizm i mogą skutkować śmiercią.
Wiadomo, że ciężka praca fizyczna wyczerpuje, ale co z wymagającą pracą umysłową? Intensywne myślenie przez wiele godzin również sprawia, że czujesz się wykończony/a. Teraz uczeni mają nowe dowody, które pokazują, dlaczego tak się dzieje i to, że zmęczenie z powodu intensywnego myślenia ma realne podstawy w organizmie.
Masz figurę „gruszkę"? Nie martw się potężniejszymi pośladkami czy udami - taka sylwetka oznacza lepsze zdrowie.
Kobiety żyją dłużej niż mężczyźni, ale zazwyczaj mają wyższy wskaźnik różnych chorób. Na University of Georgia odkryto, że nasilenie chorobami u pań można osłabić dzięki odpowiedniej diecie, która jest bogata w pigmentowane karotenoidy, czyli chodzi o produkty, takiej jak: pochrzyn, jarmuż, szpinak, arbuz, papryka, pomidory, pomarańcze i marchew. Te jasne owoce i warzywa odgrywają szczególną rolę w zapobieganiu problemom ze wzrokiem i funkcjami poznawczymi.
W Chinach odkryto, że osoby z niskim BMI są w rzeczywistości znacznie mniej aktywne niż ludzie o BMI w normalnym zakresie.
Mężczyźni częściej niż kobiety odczuwają ból emocjonalny, gdy ich związek przechodzi trudności.
Dostarczanie sobie większej ilości białka podczas diety skutkuje lepszymi wyborami żywieniowymi i pomaga uniknąć utraty beztłuszczowej masy ciała.
To, jak dobrze ludzie poruszają się i utrzymują równowagę na starość, jest związane z nasileniem zmian zachodzących w ich mózgach. Modyfikacje istoty białej - leukoarajoza, często dotyczą osób starszych i różnią się stopniem nasilenia.
Skórki bananów nie muszą trafiać do śmieci lub na kompost. Zaczęto doceniać je kulinarnie i zdarza się, że zastępują wieprzowinę w kanapkach lub są smażone niczym bekon na śniadanie. Teraz uczeni z ACS Food Science & Technology pokazują, że dodanie mąki ze skórki banana do ciasta sprawia, że takie smakołyki są zdrowsze. Ciasteczka wzbogacone tego rodzaju mąką zostały też uznane za smaczniejsze niż te z samą mąką pszenną.
Nowe badania wykazały, że przyjmowanie witaminy B6 w większych dawkach zmniejsza odczuwanie lęku i depresji.