Liczba wyników: 4023
Jeśli jednym z postanowień noworocznych jest utrata na wadze, warto częściej pozostawiać samochód w garażu, proponują eksperci.
W wymiarze globalnym to choroby serca stanowią najpowszechniejszą przyczynę śmierci, ale są kraje, w których to problemy wieku starczego stanowią pierwsza przyczynę zgonu.
Dla wielu z nas Nowy Rok to nowy początek. Okazja do podsumowania dotychczasowych osiągnięć i porażek oraz czas snucia planów na przyszłość. Aby swoje zamierzenia lepiej sprecyzować, przyzwyczailiśmy się do podejmowania noworocznych postanowień. Dzięki nim ukierunkowujemy swoją aktywność, a konsekwentne działania zwiększają szanse na powodzenie. Co jednak zrobić, by dążenie do realizacji postanowień nie utknęło w martwym punkcie już drugiego stycznia?
Święta sprzyjają rodzinnym posiłkom i choć bożonarodzeniowy okres nierzadko wiąże się z nadmiernym raczeniem się rozmaitymi smakołykami, generalnie jedzenie wraz z rodziną wspiera zdrową dietę.
Podczas grudniowych chłodów zupa podawana na zimno nie jest popularnym daniem na naszych stołach. Warto jednak umieścić słynne hiszpańskie gazpacho w swoim menu, bo regularne jedzenie tego chłodnika pomaga zmniejszyć problemy zdrowotne nadciśnieniowców.
U jednej na dziewięć osób z cukrzycą zaobserwowano obniżenie poziom cukru we krwi do normalnego lub określanego jako przedcukrzycowy już po roku stosowania określonej diety i programu ćwiczeń.
Tradycja nakazuje spróbować każdej potrawy, jaka znajdzie się na wigilijnym stole, jednak pewne potrawy świąteczne mają niższy indeks glikemiczny niż inne. Warto spojrzeć na świąteczny stół przez pryzmat zdrowia.
Jeszcze mały kawałek karpia, porcyjka świątecznego bigosu, dokładka kutii i parę pierniczków - w Wigilię i Boże Narodzenie trudniej sobie odmówić smakołyków, zwłaszcza tych które pojawiaja się na stole tylko ten jeden raz w roku. Jednak podjadanie może się źle skończyć dla naszego żołądka. Jak postępować, żeby uniknąć przejedzenia? Jak złagodzić nieprzyjemne skutki nadmiernego łakomstwa?
Włoskie risotto, hiszpańska paella czy tradycyjna, brytyjska pieczeń niedzielna (składająca się z pieczonego mięsa, pieczonych ziemniaków i warzyw) - to jedynie niewielka próbka potraw, które symbolizują poszczególne kraje i różnorodność kuchni w Europie, poddanych teraz wnikliwej analizie przez naukowców. Prace, których celem jest zbadanie codziennej ekspozycji Europejczyków na zanieczyszczenia żywności, mogą prowadzić do zmian nawyków żywieniowych na rzecz poprawy stanu zdrowia.
W okresie jesienno - zimowym jesteśmy najbardziej narażenie na wszelkiego rodzaju infekcje. Zmienna pogoda, a przede wszystkim niskie temperatury sprawiają, że osłabiają odporność. Kaszel, katar, ból głowy, łamanie w kościach, gorączka - te objawy grypy są nie tylko niemiłe, ale wręcz odbierają nam życiowe siły. Jak nie dać się grypie?
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami