Liczba wyników: 6969
Zwyczaj podawania wina do uroczystego posiłku powoli zadamawia się w Polsce. Przygotowując przyjęcie i chcąc dopełnić danie trunkiem należy pamiętać, by zwrócić szczególną uwagę przy jego doborze. Faktem jest, że odpowiednio dobrany trunek z pewnością uświetni każdą potrawę, jednak ten nietrafiony może przyczynić się do dosłownej katastrofy kulinarnej.
Potrzebujesz dobrych pomysłów tu i teraz? Wypróbuj tych kilka prostych sposobów na zwiększenie kreatywności, a na pewno wymyślisz coś interesującego.
Szczęście nie jest nagromadzeniem pomyślnych zdarzeń, ale czymś bardziej stabilnym. Na przestrzeni wieków filozofowie podawali rozmaite jego definicje, próbując jednak pogodzić te różne określenia, można w skrócie stwierdzić, że eudajmonia to stan umysłu czy ducha, który w dużej mierze zależy od nas samych. A to oznacza, że możemy go sobie wypracować. Przejrzyj poniższą listę, zainspiruj się i zacznij wprowadzać konieczne zmiany!
W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności, w tym 2 miliony ton pochodzi tylko z gospodarstw domowych. Często nie zauważamy, jak dużo jedzenia wyrzucamy na co dzień, ponieważ straciło termin ważności lub zepsuło się z powodu nieodpowiednich warunków przechowywania. Jak, zmieniając drobne nawyki i przyzwyczajenia w domu, możemy wpłynąć na zmniejszenie ilości wyrzucanego jedzenia?
W starszym wieku następuje utrata tkanki mięśniowej, co oznacza i osłabienie, i wieksze ryzyko upadków. Taką sytuację dodatkowo pogarsza nadmiar alkoholu. A dotyczy to zwłaszcza kobiet.
Czasem nie potrafisz zdecydować, jak postąpić. Nie wiesz, czy możesz zareagować w określony sposób. Zastanawiasz się, czy uniknąć konfrontacji. Czas na działanie. Jeśli chodzi o wyszczególnione niżej sprawy, nie wahaj się. Życie jest zbyt, krótkie, by je tolerować.
Cukier jest obecnie dodawany do wielu różnych produktów, m. in. do napojów, jogurtów, ketchupu, etc. Przez to zaś trudniej jest ocenić, ile go sobie realnie codziennie dostarczamy. Tymczasem nadmiar tego składnika zagraża sercu.
Jak wynika z najnowszych badań, ponad 10 procent światowej populacji stanowią osoby otyłe, tymczasem aż jedna trzecia ma nadwagę. Oznacza to istotny wzrost powszechnych problemów zdrowotnych i miliony przedwczesnych śmierci.
Żeby efektywnie, ale i zdrowo schudnąć, a nie głodować, trzeba jeść chude mięso i rośliny strączkowe. Dieta taka zmniejsza apetyt oraz daje szybkie i trwałe efekty.
Pełnoziarniste pieczywo jest polecane jako zawierającie więcej błonnika i zdrowsze niż biały chleb czy bułki. Okazuje się jednak, że nie każdy musi sięgać po ten produkt, niektórzy zupełnie dobrze reagują na jego białą wersję. Naturalne bakterie występujące w jelicie są przyczyną, dla której ludzie reagują inaczej na pieczywo różnego rodzaju.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami