Liczba wyników: 5036
Jabłko to owoc o nadzwyczajnych właściwościach leczniczych, zarówno jeśli chodzi o walkę z cholesterolem, jak i innymi chorobami. Teraz odkryto, że dwa jabłka dziennie istotnie obniżają ryzyko nadmiaru tzw. „złego cholesterolu" LDL.
Nowe wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia mówią, że jemy zbyt dużo cukru. Powinniśmy ograniczyć jego spożycie do zaledwie 5 do 10 procent całkowitej ilości dostarczanych kalorii.
Wiele smażonych dań cieszy się niesłabnącą popularnością. Pączki, frytki z rybą, czy placki ziemniaczane często lądują na naszych talerzach, tymczasem ich jedzenie szkodzi sercu. Im więcej takich produktów sobie dostarczamy, tym większe mamy ryzyko niewydolności serca.
Osoby chorujące na dnę moczanową cechują niższym ryzykiem choroby Alzheimera. Jak sądzą uczeni, kwas moczowy, który wywołuje dnę, może mieć działanie ochronne przed rozwojem określonych chorób neurdegradacyjnych.
Orzechy słusznie zyskały miano superjedzenia - badania wykazały, że umieszczenie ich w swoim jadłospisie pomoże żyć dłużej.
Jak wynika ze statystyk, nawet do 62 procent właścicieli kotów sypia z nimi w jednym łóżku. To może być problematyczne, bo koty to zwierzęta nocne, a ludzie - dzienne. W efekcie posiadacze kotów bywają niewyspani.
Toksyny są wszechobecne w naszym środowisku. Brak energii, szara cera, bóle głowy, łamliwe paznokcie czy nadmiernie przetłuszczające się włosy to tylko nieliczne sygnały, że warto zastanowić się nad oczyszczaniem organizmu z toksyn. Zalegają w narządach, osłabiają i wpływają na nasze samopoczucie. Jak przeprowadzić detoks bez szkody dla naszego organizmu, podpowiada farmaceutka Ewa Napiórkowska z Apteki Medicover w Warszawie.
Każdego roku w Polsce z powodu zawału serca umiera codziennie około stu osób. Jednymi z najczęstszych objawów towarzyszących chorobie wieńcowej są duszności, uczucie zmęczenia, omdlenia i silny promieniujący ból. Jakie są przyczyny choroby serca? Czy można jej zapobiec? Jak leczyć chorobę wieńcową?
Zdrowy styl życia i stosowanie zbilansowanej diety powinno być celem każdego człowieka, nie tylko osób chorych. W przypadku takiej choroby jak stwardnienie rozsiane (SM) racjonalne odżywianie jest uzupełnieniem leczenia farmakologicznego. Co kryje się pod pojęciem „dobrze zbilansowanej diety” i jaki ma ona wpływ na organizm osoby przewlekle chorej opowiada mgr Diana Wolańska – dietetyk i ekspert sm24.pl.
Być może otyłość i zaburzenia odżywiania, takie jak anoreksja lub bulimia, mogą być dwiema skrajnościami spektrum zaburzeń odżywiania.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia