Liczba wyników: 4558
Hemoroidy to problem zdrowotny, który dotyka co czwartą osobę po trzydziestce i co drugą po pięćdziesiątce. Schorzenie należy do grupy chorób, których się wstydzimy, stąd też wciąż do specjalistów trafia mniej niż połowa cierpiących! Wiele chorób ma podobny przebieg, dlatego nie zwlekajmy z wizytą u lekarza.
Choroby przyzębia to druga po próchnicy przyczyna utraty zębów. Na szczęście schorzenia, które dziesiątkują uzębienie, rzadko kiedy okazują się paradontozą. Z reguły to po prostu stany zapalne w obrębie przyzębia. Na nieszczęście przez wiele lat mogą nie dawać żadnych objawów.
W 2010 roku około 1,3 mln ludzi w wieku powyżej 65 lat chorowało na raka. Za trzydzieści lat liczba ta wyniesie 4,1 mln. Liczba osób w podeszłym wieku z rozpoznaniem raka potroi do 2040 roku, co oznacza, że ponad jedna czwarta osób w wieku powyżej 65 lat zachoruje na nowotwór.
Wiele kobiet doświadcza bezdechu sennego, dotychczas sądzono zaś, że dolegliwość dotyka głównie mężczyzn.
Gotowane, w formie jajecznicy czy sadzone - bogate w cholesterol żółtka jaj mogą usztywniać tętnice w takim samym stopniu, jak czyni to palenie papierosów - uważa kanadyjski naukowiec. Ludzie doświadczający zwiększonego ryzyka choroby naczyniowej, nie powinni jeść żółtek, twierdzi dr David Spence, profesor neurologii na Uniwersytecie Zachodniego Ontario w Kanadzie.
Dieta śródziemnomorska, o ile obfituje w oliwę z oliwek, jest związana ze wzrostem stężenia osteokalcyny, co daje ochronne działanie na układ kostny.
Niektórzy pacjenci czują się lepiej po zażyciu leku, nawet jeśli dany farmaceutyk w istocie nie wykazuje działania leczącego określoną dolegliwość. To efekt placebo. Istnieje jednak druga strona siły sugestii: u chorych mogą wystąpić objawy choroby i skutki uboczne tylko dlatego, że im o nich powiedziano.
Ciężka depresja lub przewlekły stres mogą powodować utratę objętości mózgu, a więc przyczynić się do upośledzenia emocjonalnego i poznawczego.
Billy Graham, popularny amerykański kaznodzieja baptystyczny, przebywa w szpitalu. Leczy się z powodu zapalenia oskrzeli.
Ser żółty to produkt wyjątkowy. Zanim rozpoczęto jego produkcję na masową skalę, był towarem luksusowym. Dziś oryginalny wyrób niewiele ustępuje starożytnemu specjałowi, jest jednym z najlepszych źródeł dobrze przyswajalnego wapnia i białka, stanowi świetny dodatek do wina i ma wiele zastosowań kulinarnych. Tak wiele, że gotowanie i przyrządzanie posiłków, z nim w składzie, urasta do rangi prawdziwej sztuki. Poznajmy sekrety żółtego sera, jego rolę w zdrowej diecie, sposób przechowywania i savoir-vivre podawania.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami