Liczba wyników: 438
Bakterie żyją na świecie od ponad 3 miliardów lat. Nic nie wskazuje na to, że kiedykolwiek istnieć przestaną. Szczepy niszczone przez antybiotyki, mutują i uodparniają się na leki. Mniej więcej co 20 minut powstaje na świecie nowe pokolenie bakterii, a w 1 godzinę z 1 tylko komórki tworzy się ich mniej więcej 300. W wojnie z bakteriami stoimy na pozycji przegranej. Trzeba nauczyć się z nimi żyć.
Europejczyków zelektryzowały ostatnio doniesienia o śmiertelnych przypadkach zatruć pałeczkami okrężnicy EHEC. Jak dotąd eksperci nie ustalili jeszcze skąd pochodzą produkty, na których znalazła się bakteria. Wszystko wskazuje na to, że centrum zakażenia mieści się na Starym Kontynencie. Wielu Polaków planuje wyjechać na wakacje właśnie do krajów europejskich. W zaistniałej sytuacji powinniśmy wiedzieć, jak postępować, by ustrzec się przed zakażaniem niebezpieczną bakterią. Poniżej kilka informacji o E. coli oraz porad.
Promieniowanie słoneczne, zaburzenia hormonalne, stosowanie leków światłouczulających, a nawet kosmetyki zawierające alkohol - mogą być przyczyną pojawiania się na naszej skórze przebarwień. Mimo że są bezbolesne i niewyczuwalne w dotyku, stanowią one uciążliwy problem kosmetyczny. Niestety, są też dość trudne i kosztowne w usuwaniu - pozbycie sie przebarwień wymaga cierpliwości, czasu i pieniędzy.
Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w kwietniu 2011 r., w stosunku do poprzedniego miesiąca, wzrosły o 0,5% - informuje Główny Urząd Statystyczny. Największy wpływ na inflację miały w tym okresie podwyżki cen żywności oraz towarów i usług związanych z transportem.
W ciepłe dni chętnie sięgamy po orzeźwiające napoje. Uważajmy jednak na to, co pijemy. Kolorowe, gazowane napoje pełne cukru, a także popularne napoje energetyczne niszą zęby. Zębom szkodzi zawarty w napojach cukier, kwas oraz barwniki. Szczególnie narażone na negatywny wpływ napojów są dzieci.
Nauka daje nowe możliwości. Dziś wiedza na temat zbilansowanej diety i wpływu stylu życia na samopoczucie i funkcjonowanie jest powszechna. Coraz więcej ludzi ma dostęp do wyników bieżących badań na temat związku diety i ryzyka rozmaitych chorób. Okazuje się np. że niektóre produkty powinny znaleźć stałe miejsce w menu osób chorujących na nadciśnienie.
Cukier, sól (sód) i tłuszcze nasycone to główne żywieniowe czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych. W codziennej diecie trzeba je eliminować, bądź mocno ograniczać. Jak jednak „poradzić sobie" bez ulubionych smaków na talerzu? Eksperci programu "Wiem, co wybieram" radzą jak wprowadzić w życie zmiany w odżywianiu i proponują zdrowsze zamienniki produktów.
Starsze kobiety, u których poziom witaminy D jest dostatecznie wysoki, są mniej narażone na związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD), chorobę, która może spowodować nieodwracalną utratę wzroku. Do takich wniosków doprowadziły niedawne badania, których wyniki opublikowano w czasopiśmie Archives of Ophthalmology.
Sól kuchenna jest głównym źródłem sodu w diecie człowieka. 1 g sodu odpowiada około 2,5 g soli. Sód jest niezbędny do funkcjonowania organizmu. Bez niego woda, którą pijemy, nie mogłaby wchłaniać się do komórek, a mięśnie i nerwy nie mogłyby pracować.
Czekolada przeterminowana o ponad 200 dni, gotowe ciasto ze sklepu - z zakalcem czy spleśniałe bakalie mogą zepsuć wielkanocne przygotowania niejednej pani domu. Wszystkim przygotowującym się do wielkanocnych zakupów Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przypomina o tym jak wybierać produkty spożywcze.
Atopowe zapalenie skóry wiąże się z wieloma innymi dolegliwościami