Liczba wyników: 1404
Przełom jesieni i zimy to zwykle początek sezonu zachorowań na przeziębienia i grypę. Wielu z nas ma problemy z odróżnieniem od siebie tych dolegliwości. Trzeba pamiętać, że w przeciwieństwie do przeziębienia, grypa nieleczona nie ustąpi samoistnie. Co zrobić, aby ograniczyć ryzyko zachorowania i jak postępować, kiedy już jesteśmy chorzy?
W ostatnich miesiącach trwała międzynarodowa akcja OPSON IV, skutkiem której zostało ze sklepów zarekwirowanych około 3.620 ton podrabianej żywności lub o obniżonej jakości oraz ponad 9 mln litrów napojów. Gotowanie we własnym domu wydaje się więc być najlepszą alternatywą wobec oferty żywnościowej w sklepach.
Orientalna kuchnia obfituje w dania oparte na warzywach i aromatycznych przyprawach. To doskonała wiadomość dla wszystkich, którzy nie jedzą mięsa, lub z różnych przyczyn starają się ograniczyć jego spożycie. Na szczęście nie musi się to odbywać ani kosztem smaku, ani zdrowia – bliskowschodnie smakołyki pełne są nie tylko charakterystycznych przypraw, ale i wartości odżywczych. Przekonaj się, dlaczego kuchnia Bliskiego Wschodu jest idealna dla wegan i wegetarian.
Wielu ludzi z nadwagą i otyłością, pomimo wysiłków, nie może schudnąć. Okazuje się, że może to wynikać z zaburzeń w mikroflorze jelitowej.
Przytulaj się - to skutecznie osłabia negatywne emocje i poprawia nastrój, a nawet fizyczne samopoczucie.
Dynia jest zdecydowanie prawdziwą królową spośród jesiennych warzyw. Jej właściwości zdrowotne były doceniane już przez Indian. Przy bardzo wysokiej wartości odżywczej, cechuje się niską kalorycznością, dlatego doskonale sprawdza się w diecie dla sportowców. Jest chętnie używana jako dodatek między innymi do koktajli, ciast, placuszków, ale także w pojedynkę stanowi świetne danie upieczona w piekarniku lub jako rozgrzewający krem.
Prawie jedna czwarta Polaków po 35. roku życia nie wie, jaki ma poziom cholesterolu, a niespełna 8% przyznaje, że ma powyżej normy. Tymczasem wg danych epidemiologicznych aż 61% dorosłych Polaków (16 mln) ma podwyższone stężenie cholesterolu lub przyjmuje z tego powodu leki.
Jesień i zima to okres nieprzyjemny dla wielu z nas, pełen jesiennej słoty i zimowej szarugi. Niska temperatura, deszcz, śnieg, zimny wiatr i brak słońca, czyli typowe i naturalne dla naszej szerokości geograficznej zjawiska o tych porach roku sprawiają, że poranne wstawanie, a następnie wykonywanie codziennych obowiązków wymaga od nas zdecydowanie więcej siły woli, niż ma to miejsce wiosną czy latem.
Jesień, choć piękna, bywa i zdradliwa. Gdy dni stają się coraz chłodniejsze, łatwiej o przeziębienie. Jak wzmocnić organizm, aby uniknąć infekcji? Warto wprowadzić modyfikacje w diecie, nie rezygnować z aktywności fizycznej oraz dbać o odpowiednią ilość snu, by cieszyć się wzmocnioną odpornością przez cały sezon.
Od 1 grudnia elektroniczne zwolnienie lekarskie, czyli E-ZLA, będzie jedyną, honorowaną przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych formą zwolnienia lekarskiego. E-ZLA to korzystne rozwiązanie przede wszystkim dla chorych.