Liczba wyników: 3023
Starsze osoby, które mają wyższy poziom trójglicerydów, mogą być mniej narażone na demencję i cechują się wolniejszym osłabieniem funkcji poznawczych w porównaniu z osobami o niższej ilości tej formy tłuszczu.
Większa ilość ultraprzetworzonej żywności może wiązać się z wyższym ryzykiem zachorowania na nowotwory górnego odcinka przewodu oddechowego i pokarmowego, w tym raka jamy ustnej, gardła i przełyku.
Barceloński Instytut Zdrowia Globalnego (ISGlobal) wspierany przez Fundację „la Caixa" obliczył, że liczba zgonów spowodowanych upałami latem 2022 roku w Europie mogła przekroczyć 70 tysięcy.
Coraz więcej ludzi nie sypia dostatecznie długo, a coraz więcej dowodów wskazuje, że odbija się to nie tylko na ich zdrowiu fizycznym w postaci chorób serca, cukrzycy, udaru i/lub innych schorzeń, ale także szkodzi zdrowiu psychicznemu.
Istnieje silny związek między epizodami paniki i zwiększoną liczbą powikłań cukrzycy.
Starsze kobiety, u których wystąpił co najmniej jeden pełny atak paniki, mogą doświadczać zwiększonego ryzyka zawału serca lub udaru mózgu oraz podwyższonego ryzyka śmierci w ciągu najbliższych pięciu lat.
Leki przeciwreumatyczne stosowane w reumatoidalnym zapaleniu stawów mogą zapobiegać rozwojowi autoimmunologicznej choroby tarczycy, mówią naukowcy z Karolinska Institutet w Szwecji.
Kobiety cierpiące na ciężki bezdech senny mają wyższe ryzyko zachorowania na raka. Nie dowiedziono związku przyczynowego między jednym a drugim, ale nocne niedotlenienie u kobiet zbiega się z wyższym zagrożeniem nowotworem.
Istnieje związek między zaburzeniami odżywiania a wielochorobowością fizyczną, czyli obecnością wielu różnych chorób.
Osoby jedzące już dwie porcje czerwonego mięsa tygodniowo mogą być obarczone wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu z tymi, którzy rzadziej sięgają po ten produkt.