Liczba wyników: 3293
Rozmaite przyprawy w diecie śródziemnomorskiej to naturalne przeciwutleniacze. Na Uniwersytecie Miguela Hernándeza ustalono, że goździkowiec korzenny jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy w tej grupie produktów.
Większa ilość magnezu w naszej codziennej diecie oznacza lepsze zdrowie mózgu wraz z wiekiem, mówią uczeni z Australian National University (ANU).
Wielu ludzi umieszcza w swojej diecie nadmierną ilość soli, choć lekarze alarmują, że zwiększone jej spożycie podnosi ciśnienie krwi, uszkadza serce oraz nerki. Okazuje się jednak, że konsumowanie soli ma także pozytywne aspekty, obok wzbogacania smaku potraw, przyczynia się do zniwelowania objawów stanów depresyjnych.
Chyba wszyscy już wiedzą, że nie należy unikać światła słonecznego, bo dzięki niemu nasz organizm może syntetyzować witaminę D, która jest niezbędna dla wielu ważnych procesów w ciele. To jednak nie wszystko, okazuje się, że promienie słoneczne mają też wpływ na limfocyty T, komórki układu odpornościowego.
Apetyczna, sycąca, szybka w przygotowaniu, a przede wszystkim zdrowa – kasza. Ze względu na swoje właściwości odżywcze i zdrowotne powinna znaleźć się w codziennej diecie kobiet, mężczyzn, dzieci, dorosłych… po prostu każdego!
Wśród bakalii znajdują się: wiórki kokosowe, słonecznik łuskany, daktyle drylowane, mak niebieski, migdały słodkie, migdały płatki, morela suszona, orzechy laskowe, orzechy pistacjowe, pestki dyni, śliwka suszona oraz orzechy włoskie.
Pomijanie posiłków może być szkodliwe przy zwalczaniu infekcji i prowadzić do zwiększonego ryzyka chorób serca, ostrzegają medycy z Icahn School of Medicine w Mount Sinai. Rezygnacja z posiłków wyzwala reakcję w mózgu, która negatywnie wpływa na komórki odpornościowe.
Ostatnio zostałam poproszona o podżyrowanie kredytu mojej córki. Od dwóch lat już nie pracuje i obecnie przebywam na emeryturze. Zastanawiam się czy mogłabym być żyrantem takiego kredytu? Czy ogólnie emeryci mogą być żyrantami, a jeśli tak to jakie warunki muszą spełnić?
Naukowcy odkryli, że nasze komórki mogą ulegać setkom mutacji w ciągu jednej katastrofy chromosomalnej, która może doprowadzić do szybkiego rozwoju nowotworu. Odkrycia opublikowane w czasopiśmie Cell przeczą przekonaniu, że nowotwór zawsze rozwija się powoli, stopniowo gromadząc mutacje. Naukowcy z Wlk. Brytanii i USA nazwali nowo odkryte zjawisko "chromothripsis", co stanowi połączenie greckich wyrazów chromos (chromosom) i thripsis (rozbijać na kawałki).
Warto zadbać o odpowiednią ilość cynku w diecie - pierwiastek ma „moc" ochrony DNA, a to oznacza, że powstrzymuje proces starzenia się, który jest ściśle zwiazany z uszkodzeniami DNA właśnie.