Liczba wyników: 1465
Kobiety, które codziennie wypijają co najmniej jeden bogaty w cukier napój (napój gazowany, słodzoną herbatę, napoje owocowe) mogą mieć o 20 proc wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w porównaniu z kobietami, które rzadko sięgają po takie produkty.
Badanie z udziałem prawie pół miliona osób wykazało, że ludzie z problemami z sercem lub naczyniami krwionośnymi odnoszą większe korzyści z aktywnego trybu życia niż osoby zdrowe.
Działania prewencyjne najlepiej uchronią nas przed chorobą. O profilaktykę zawału serca powinniśmy zadbać zawczasu, w młodym wieku kiedy jest czas i chęci na zmianę trybu życia.
Tajwańczycy odkryli, że dieta oparta na orzechach soi i różnych roślinnych produktach obniża ryzyko udaru.
Już jutro tj. 5 marca wraz Gazetą Wyborczą startuje edukacyjna kampania prasowo-internetowa „Senior w centrum uwagi”. Zostaliśmy partnerami projektu, do którego lektury Was zachęcamy. W ramach kampanii wybrane artykuły będą publikowane także w naszym serwisie.
Według uczonych jedzenie dużych ilości mięsa może się wiązać z różnymi chorobami, co z kolei wynika z nadmiaru aminokwasów siarkowych mogących wywoływać wiele niekorzystnych dla zdrowia skutków.
Zawał może dawać różne objawy, od tak oczywistych, ból, czy silny usick w klatce piersiowej, ale symptomy mogą być znacznie mniej oczywiste, stąd warto umieć dostrzec zagrożenie, gdy jest mniej wyraźne.
Aby zapobiec kolejnym zawałom i udarom, trzeba zadbać o odpowiedni obwód talii, radzą szewdzcy lekarze.
Statystycznie około jedna na dziesięć osób cierpi na egzemę, przewlekły stan zapalny, który skutkuje przesuszeniem i swędzeniem skóry. Osoby z cięższymi postaciami tej choroby mogą zmagać się z łuszczącą się wysypką i pękaniem skóry. Pacjenci ci mogą być również bardziej narażeni na zawał serca i udar mózgu, wynika z badań.
Osoby przestrzegające zdrowej diety o niskiej zawartości tłuszczu i węglowodanów mają niższe ogólne ryzyko przedwczesnego zgonu.