Liczba wyników: 661
Stres ma nie tylko negatywny wpływ na pracę i relacje osobiste, ale też zwiększa ryzyko wielu chorób przewlekłych, w tym choroby serca i Alzheimera, jak również wiąże się z przedwczesną śmiercią.
Coraz więcej mamy dowodów na to, że osoby z COVID-19 cierpią z powodu zaburzeń poznawczych, takich jak „mgła umysłowa" i zmęczenie.
Wzmocnienie poczucia własnej wartości ma zwykle istotne znaczenie dla specyfiki okresu dojrzewania. Jednak nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Concordia pokazują, że starsze osoby również bardziej powinny dbać o wysoki poziom pewności siebie - to pomaga zachować zdrowie.
Posiadanie genetycznej predyspozycji do cukrzycy typu 2 jest powiązane z zaburzeniami erekcji, mówią uczeni z Uniwersytetu w Exeter.
Osoby pozostające w małżeństwie są zdrowsze niż ludzie samotni, rozwiedzeni lub owdowiali. Mamy biologiczne dowody wyjaśniające, dlaczego tak się dzieje.
Kiedy czujemy się wspierani, doświadczamy niższego stresu. Zdarza się jednak, że sądzimy, że wspieramy partnera, ale tak nie jest. Czasem wydaje nam się, że pomogliśmy, tymczasem w istocie pogorszyliśmy sytuację.
Ponad połowa osób po infekcji Covid-19 ciągle odczuwała silne zmęczenie w 10 tygodni po początkowej fazie choroby.
Jak ludzie doświadczają czasu w samotności i z innymi? Wyniki nowego badania Uniwersytetu Bar-Ilan ujawniają złożoność doświadczeń ludzi w różnych warunkach społecznych.
Osoby z przewlekłym bólem dolnej części pleców, które samodzielnie wykonywały akupresurę, doświadczyły osłabienia bólu i objawów zmęczenia.
Jaja smażone lub gotowane to popularne na całym świecie danie podawane w ramach śniadania. Jednak korzyści zdrowotne z takiego posiłku mogą być przyćmione zagrożeniami - badania przeprowadzone na Uniwersytecie Południowej Australii pokazują, że nadmierna ilość jaj w diecie może zwiększyć ryzyko cukrzycy.