Liczba wyników: 5731
Wyniki badań klinicznych przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Kolorado i DuPont Nutrition & Health pokazały, że włączenie białka sojowego do wysokobiałkowej diety o obniżonej wartości energetycznej prowadzi do znacznej utraty tkanki tłuszczowej i pomaga w utrzymaniu odpowiedniej wagi.
Wiara w Boga może pomóc w rekonwalescencji po przebytych zabiegach i operacjach – twierdzą naukowcy, opierając się na przeprowadzonych ostatnio badaniach. W oświadczeniu wydanym przez prowadzącą badania Amy L. Ai z University of Washington w Seattle, że wyniki badań dają jasno do zrozumienia, że lekarze powinni przywiązywać większą uwagę do ważnego czynnika, jakim jest wiara. Powinni wykorzystywać ją jako pomoc w inspirowaniu i motywowaniu pacjentów.
Badania wykonane, wyniki osiągnięte, artykuły opublikowane. Wydaje się, że mająca taki przebieg praca uczonych to dobrze wykonana robota. Okazuje się jednak, że niektóre prace są tak absurdalne, iż warto przyznać im specjalne nagrody.
Najnowsze wyniki badania na temat cukrzycy (Diabetes Awareness Survey) przeprowadzone w 8 krajach Unii Europejskiej[1] pokazują, że większość społeczeństwa zarówno w Polsce jak i w Europie nie ma wystarczającej wiedzy na temat cukrzycy.
Wyniki nowych badań finansowanych ze środków unijnych wskazują na mniejsze prawdopodobieństwo pojawienia się uczucia nienawiści u osób o skłonnościach depresyjnych, bowiem schorzenie to oddziałuje na tę część mózgu, która zawiaduje emocjami.
Wystarczy dołączyć do codziennych posików 4 do 5 łyżek oliwy z oliwek, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Najlepsze wyniki osiąga się, jeśli obecność oliwy jest wspomagana innymi elementami zdrowej diety oraz regularną aktywnością fizyczną.
Jak ustalono w badaniach, osoby z wyższym wykształceniem osiągają lepsze wyniki w testach pamięci i językowych niż ludzie o niższym poziomie edukacji. Co istotne, nie ma tu znaczenia ilość białka w mózgu odpowiedzialnego za rozwój choroby Alzheimera.
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Diego dowodzą, że przyjmowanie przez pacjentów w początkowym stadium choroby Parkinsona koenzymu Q10 spowalnia jej rozwój. Wyniki dociekań naukowych opublikowano w „Archives of Neurology”.
Wyniki tych badań mogą spotkać się z przychylnością polityków, którzy postulują konieczność wprowadzania późnego wieku emerytalnego - z brytyjskich analiz wynika, że dłuższa praca to dłuższa ochrona przed chorobą Alzheimera.
Nowe badanie obserwacyjne, których wyniki przedstawiono przez Academy of Nutrition and Dietetics na konferencji Food and Nutrition Conference and Expo (FNCE) w Filadelfii, wiążą jedzenie winogron z dobrymi nawykami żywieniowymi.