Liczba wyników: 1657
Narażenie na hałas jest jednym z powszechnych zagrożeń w pewnych zawodach, które może powodować utratę słuchu, stres oraz obniżoną koncentrację. Jak odkryto, przewlekłe narażenie na hałas zwiększyło też poziom ciśnienia krwi.
Strawiony olej kokosowy może atakować bakterie powodujące próchnicę zębów. Jest niczym naturalny antybiotyk, który może być produktem do pielęgnacji zębów, mówią eksperci z Uniwersytetu w Warwick.
Depresja późnego wieku, zazwyczaj definiowana jako depresja rozwijająca się powyżej 60. roku życia, może dotyczyć nawet jednej trzeciej ludzi w tym wieku. Jednak, podobnie jak w przypadku innych schorzeń neurologicznych, na ryzyko tej choroby mogą wpływać wybory związane ze stylem życia.
Medycy zalecają, aby owoce i warzywa były podstawową częścią leczenia pacjentów z nadciśnieniem. Menu bogate w te produkty obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowe i poprawia zdrowie nerek ze względu na ich działanie zasadotwórcze.
Podczas wizyty u lekarza, nie powinno się mieć tajemnic. Jeśli pacjenci nie są otwarci na omawianie swoich objawów, zachowań i przekonań dotyczących zdrowia, medykom trudno jest skutecznie diagnozować i leczyć choroby. Jest tylko jeden problem: badania przeprowadzone na Stevens Institute of Technology pokazują, że wiele osób uważa, że mogą zostać osądzane, jeśli podzielą się błędnymi przekonaniami z medykami, a ci ostatni rzeczywiście mają bardzo negatywne nastawienie do pacjentów, którzy ujawniają nieprawidłowe lub nieracjonalne przekonania.
Istnieje związek między stosowaniem diety bogatej w witaminy i minerały, zwłaszcza takiej, która nie zawiera dużej ilości dodatkowego cukru, a młodszym wiekiem biologicznym na poziomie komórkowym.
Stosowanie akupunktury może zwiększyć skuteczność standardowej opieki medycznej, zmniejszając nasilenie przewlekłego bólu i depresji.
U osób chorych na cukrzycę typu 2 rodzaj białka w diecie nie jest tak ważny, jak całkowita utrata masy ciała.
Osoby z wysokim poziomem tkanki tłuszczowej odkładającej się na brzuchu lub ramionach mogą być bardziej narażone na rozwój chorób takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona niż ludzie z niską ilością tłuszczu w tych obszarach. Co więcej, osoby o dużej sile mięśni były mniej zagrożone rozwojem wspomnianych chorób niż ludzie o słabej sile mięśni.
Otyłość jest obecnie najpowszechniejszą formą nieodpowiedniego odżywiania się w większości krajów, a od 1990 roku jej wskaźniki rosną we wszystkich grupach mężczyzn, kobiet i dzieci.