Liczba wyników: 463
Jakkolwiek u mężczyzn notuje się wyższe ryzyko zawału, to kobiety częściej umierają z powodu tego zaburzenia.
Siedząc w biurze przez wiele godzin nie zastanawiamy się nad brakiem ruchu, który może skutkować wystąpieniem problemów zdrowotnych. Jedną z bardziej bolesnych i krępujących dolegliwości jest występowanie hemoroidów, które lekarze coraz częściej łączą właśnie z małą aktywnością fizyczną.
Włókniaki, punkty rubinowe, brodawki, kurzajki - wszystkie niechciane wyrostki postarzają i sprawiają, że cera prezentuje się po prostu źle. W tej nierównej walce na szczęście można liczyć na dwóch sprzymierzeńców - dermatologa i jesień.
Rada Biskupów Diecezjalnych przyjęła instrukcję o zarządzaniu kościelnymi dobrami materialnymi, przygotowaną przez zespół pod kierownictwem abp. Wiktora Skworca. Wskazówki te mają służyć „właściwemu zarządzaniu dobrami materialnymi, które wyrastają z ofiarności wiernych i stanowią wspólne dobro Kościoła, umożliwiając wypełnianie jego misji ewangelizacyjnej”.
Niespełna 21 proc. osób po 45 roku życia je warzywa i owoce kilka razy dziennie. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez agencję Inquiry na potrzeby ogólnopolskiej kampanii „Pora ma pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” jeszcze rzadziej sięgają po nie osoby młode. Jedynie 13 proc. z nich je warzywa i owoce kilka razy dziennie.
Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia około 55% energii w zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diecie powinno pochodzić z węglowodanów złożonych. Ich głównym źródłem są produkty zbożowe. W przypadku osoby dorosłej wskazane jest spożywanie co najmniej trzech do pięciu porcji pełnego ziarna dziennie.
Kobiety częściej niż mężczyźni spożywają warzywa i owoce – tak wynika z badań przeprowadzonych przez agencję Inquiry na potrzeby ogólnopolskiej kampanii „Pora ma pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”. Czyżby płeć rzeczywiście determinowała nasze wybory żywieniowe?
Ograniczanie w diecie ilości słonych produktów, takich jak wędliny czy chleb, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, informuje World Cancer Research Fund (WCRF).
Niektóre produkty mają „złą sławę" jeśli chodzi o ich wartości odżywcze. Powszechnie wiadomo np., że słodycze zawierają znaczne ilości kalorii i tłuszcze, które w nadmiarze bardzo szkodzą zdrowiu. Niemniej jednak są i takie przysmaki, które bezpośrednio nie kojarzą się z kalorycznością, a ich nadmiar skutkuje problemami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Dziś mija 40 rocznica obecności Coca-Coli w Polsce. Coca-Cola pojawiła się w Polsce w 1957 roku podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich, jednak produkcja Coca-Coli w oparciu o licencję rozpoczęła się dokładnie 19 lipca 1972 roku. Gdy karmelowy napój zadebiutował w sklepach, tylko w pierwszym dniu sprzedaży w warszawskim Supersamie i Sezamie, w ciągu zaledwie jednej godziny klienci kupili aż 5760 butelek Coca-Coli.
Atopowe zapalenie skóry wiąże się z wieloma innymi dolegliwościami