Liczba wyników: 12908
Jeśli słuch pogarsza się w starszym wieku, wzrasta ryzyko demencji i osłabienia funkcji poznawczych. Dotychczas nie było jasne, dlaczego ma to miejsce. Zespół neurologów sprawdził, co dzieje się w mózgu, gdy słuch stopniowo słabnie: jak się okazuje, kluczowe obszary ulegają wówczas reorganizacji, co wpływa na pamięć.
Irlandczycy odkryli, że jedna na jedenaście osób, które doświadczyły udaru, zmagała się ze złością lub zdenerwowaniem w ciągu godziny poprzedzającej to udar. Jeden na dwudziestu pacjentów zaś wykonywał w takim okresie znaczący wysiłek fizyczny.
Tworzywa sztuczne stanowią nieodłączną część współczesnego życia. Z jednej strony są użyteczne, z drugiej zaś mogą stanowić poważne wyzwanie dla środowiska i zagrożenie dla ludzkiego zdrowia. Jak się okazuje, narażenie na substancje związane z tworzywami sztucznymi, takie jak bisfenol A i plastyfikatory ftalanowe, może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Zakochanie się może wywoływać nie tylko takie samo uczucie euforii, co zażycie kokainy, ale także wpływa na regiony mózgu odpowiadające za aktywność intelektualną. Odkryto też, że aby się zakochać, potrzeba około jednej piątej sekundy.
Na Uniwersytetu Otago ustalili, jaki wariant genetyczny sprawia, że niektórzy ludzie są narażeni na dnę moczanową, bolesną i wyniszczającą chorobę artretyczną.
Odkryto skład chemiczny rośliny stosowanej w tradycyjnej medycynie chińskiej od 2000 lat - tarczycy bajkalskiej. Okazuje się, że zioło to może pomóc w leczenie rozmaitych dolegliwości.
Witamina D jest kluczowa dla aktywacji mechanizmów obronnych naszego organizmu, bez jej odpowiedniej ilości komórki układu odpornościowego - limfocyty T - nie mogą reagować i zwalczać poważnych infekcji.
Stosowanie kwasu acetylosalicylowego, powszechnego leku na przeziębienie i ból, wiąże się z o 26 proc. zwiększonym ryzykiem niewydolności serca u osób z co najmniej jednym czynnikiem sprzyjającym tej dolegliwości.
Okazuje się, że przysłowie "Jak Polak głodny to zły", ma bardziej uniwersalne zastosowanie. Nagły spadek glukozy, którego doświadczamy, gdy jesteśmy głodni, może wpływać na nasz nastrój, wskazują uczeni z University of Guelph.
Starsze osoby o szczuplejszej sylwetce lub szybko tracące na wadze są bardziej narażone na rozwój demencji, szczególnie, jeśli we wcześniejszych latach miały nadwagę lub otyłość.