Liczba wyników: 12904
Przewlekły stan zapalny spowodowany otyłością może wywołać rozwój komórek, które rozkładają tkankę kostną, w tym tę utrzymującą zęby, ostrzegają badacze z Uniwersytetu w Buffalo.
Według badań z udziałem osób w wieku 50 - 74 lata, picie kawy lub herbaty może wiązać się z niższym ryzykiem udaru mózgu i demencji. Picie kawy oznaczało też niższe zagrożenie otępieniem poudarowym.
Osoby, które mają za sobą zaburzenia odżywiania, odznaczają się cechami obsesyjno-kompulsywnymi, często są na diecie, mają negatywny wizerunek swojego ciała i bardzo dbają o zachowanie szczupłej sylwetki, częściej zmagają się z patologiczną obsesją na punkcie zdrowego odżywiania, czyli ortoreksją (orthorexia nervosa, ON). Jakkolwiek zbilansowane odżywianie się jest ważną częścią zdrowego stylu życia, jednak w przypadku niektórych osób dietą może stać się oznaczać zaburzenia fizyczne i społeczne.
Umiarkowane, a także forsowne ćwiczenia łagodzą objawy lęku, nawet gdy zaburzenie ma charakter przewlekły, mówią uczeni z Uniwersytetu w Göteborgu.
Najzdrowiej jest chodzić spać między 22:00 a 23:00 - to się wiąże z niższym ryzykiem chorób serca w porównaniu z chodzeniem do łóżka o wcześniejszej lub późniejszej porze.
COVID-19 może zwiększać ryzyko powstania zakrzepów u kobiet w ciąży, przyjmujących estrogen w środkach antykoncepcyjnych lub stosujących hormonalną terapią zastępczą.
Picie soku z czerwonych winogron lub wina (z umiarem) może poprawić zdrowie osób z nadwagą, pomagając im skuteczniej spalać tłuszcz.
Kiedy w związku z pandemią COVID-19 trzeba było pracować głównie zdalnie i unikać kontaktu z postronnymi osobami, codzienne przemieszczanie się obejmowało spacery z kuchni do pokoju i z powrotem. Zamiast wyjścia na spacer lub na siłownię zaś chętniej oglądaliśmy programy tv czy filmy online. Taki sposób funkcjonowania z kolei łatwo prowadzi do rozwoju objawów depresji.
Depresja ma bardzo istotny wpływ na jakość życia we wszystkich jego etapach, ale niewiele wiadomo na temat czynników związanych z depresją w ostatnim roku życia. Niedawno ustalono, że 59,3 proc. osób cierpiało na tę chorobę w ostatnim miesiącu przed swoją śmiercią.
Przechodząc przez dział warzywniczy lokalnego supermarketu, nie zapomnij wrzucić do koszyka czerwonej cebuli. Okazuje się, że warzywo to ma silne właściwości przeciwnowotworowe.