Liczba wyników: 12376
Piwo - jeśli oczywiście jest pijane z umiarem - dostarcza zdrowych składników, które mogą zmniejszyć ryzyko zaćmy i chorób serca.
Częste jedzenie orzeszków ziemnych przez pacjentów z rakiem może zwiększać ryzyko rozprzestrzeniania się nowotworu, ostrzegają uczeni z Uniwersytetu w Liverpoolu.
W okresie po menopauzie kobiety często mają problemy z kontrolą wagi i innymi czynnikami ryzyka dla zdrowia, takimi jak nadmierny poziom cholesterolu. Odpowiedzią na to może być taniec - taka aktywność może skutecznie obniżyć poziom cholesterolu, poprawić kondycję i skład ciała, a także samym poprawić samoocenę.
Nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Edith Cowan w Australii pokazały, że osoby stosujące dietę bogatą w witaminę K mają nawet o 34 procent niższe ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych związanych z miażdżycą.
Okazuje się, że osobowość i starzenie się mózgu w seniorskich latach może być ze sobą powiązane.
Dobrostan w seniorskim wieku w dużej mierze zależy od czynników psychospołecznych. Problemy ze zdrowiem fizycznym często odgrywają drugorzędną rolę.
Dieta bogata w cukier sprawiła, że u zwierząt rozwinęło się zapalenie okrężnicy, rodzaj nieswoistego zapalenia jelit.
Według badaczy z Uniwersytetu Nowojorskiego, do częstszego występowania czerniaka przyczyniły się zjawiska kulturowe i historyczne, w tym zmiany w modzie i projektowaniu odzieży.
Widmo demencji i przewlekłego bólu zmniejsza chęć do życia w starszym wieku, mówią eksperci z Columbia Mailman School of Public Health.
Nowe badania pokazały, że wczesne objawy infekcji COVID-19 różnią się w zależności od grupy wiekowej oraz między mężczyznami i kobietami. Odmienności te są najbardziej zauważalne między osobami z grupy 16 - 59 lat w porównaniu z pacjentami w wieku powyżej 60 lat. Inne objawy mają też mężczyźni w porównaniu z kobietami w początkowych stadiach infekcji COVID-19.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami