Liczba wyników: 3337
Niedobory selenu nie tylko zwiększenie prawdopodobieństwa wystąpienia nowotworów, choroby wieńcowej, zaćmy czy AMD ale też znacznie zwiększają podatność organizmu na grypę. Aby uniknąć zachorowania w okresie jesienno-zimowym, należy spożyać produkty bogate w ten pierwiastek.
Jesień i zima to okres kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienie i grypę. Większość dorosłych zapada na którąś z wspomnianych dolegliwości przynajmniej raz w roku. Jak zabezpieczyć się przed niewidzialnym a dokuczliwym wrogiem?
Problemy z ciśnieniem krwi to jedne z najczęstszych dolegliwości układu krwionośnego. W przeciwieństwie do zbyt niskiego ciśnienia, które zazwyczaj nie sprawia większych problemów, z długotrwałym nadciśnieniem wiążą się poważne konsekwencje zdrowotne. Optymalne wartości to 120 mm/Hg dla ciśnienia skurczowego i 80 mm/Hg dla rozkurczowego. O nadciśnieniu mówi się, gdy pierwsza z wartości przekracza 140mm /Hg, a druga 90mm /Hg.
Osteoporoza jest podstępną chorobą, bo na ogół przez wiele lat rozwija się bezobjawowo. Zmaga się z nią wielu ludzi na całym świecie, najbardziej jednak narażone są nań osoby powyżej 50 roku życia. Światowa Organizacja zdrowia podaje, że do grupy osteoporozy można zaliczyć aż 30 procent kobiet po okresie menopauzy. Skutki choroby są bardzo poważne, osteoporoza powoduje osłabienie kości do tego stopnia, że stają się kruche, podatne na łamanie- szczególnie zagrożone są tu biodra, kręgosłup, nadgarstki. Rocznie jedna osoba na pięć umiera z powodu złamania biodra. Bardzo ważne jest więc działanie zapobiegające rozwojowi choroby, nie jesteśmy bezradni wobec tego schorzenia, można sprawić, by ryzyko jej wystąpienia było minimalne.
Reumatyzm to potoczne określenie dolegliwości objawiających się bólem mięśni i stawów. Choroby reumatyczne podzielić możemy na zapalne oraz niezapalne. Do pierwszej grupy należą min: reumatoidalne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, toczeń rumieniowaty. Wśród niezapalnych najczęściej spotykana jest choroba zwyrodnieniowa stawów.
Sposób odżywiania się w krajach zachodnich jest uważany za jeden z istotnych czynników ryzyka raka piersi. Amerykańscy lekarze podejrzewają że jednym z czynników może być duża zawartość tłuszczu oraz niedobór błonnika w pożywieniu.
Naukowcy spieszący z pomocą osobom które nie są w stanie znieść reżimu diety opracowali sposób na przedłużenie uczucia sytości po spożyciu posiłku. Zawarty w nich kwas linolenowy pomaga w odchudzaniu, wpływając na uczucie sytości.
Skóra znajdująca się pod wpływem czynników takich jak wiatr lub słońce narażona jest na podrażnienie i wysuszenie. Jednym ze sposobów poprawienia kondycji skóry jest wprowadzenie do codziennego jadłospisu suszonych moreli, będących cennym źródłem prowitaminy A i innych składników mineralnych.
Wraz ze wzrostem liczby osób z nadwaga w Wielkiej Brytanii, gdzie ponad dwie trzecie populacji ma problemy z otyłością, jedna z sieci szpitali zaoferowała po raz pierwszy w kraju "dietę balonową".
Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna wywołana brakiem lub nieprawidłowym działaniem insuliny. Schorzenie to charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Insulina to wytwarzany w trzustce hormon, który bierze udział w regulacji wszystkich procesów przemiany materii zachodzących w organizmie człowieka. Aby glukoza mogła być źródłem energii, niezbędna jest odpowiednia ilość prawidłowo spełniającej swoje funkcje insuliny. Szacuje się, że w Polsce na cukrzycę choruje około 1.5 miliona osób.