Liczba wyników: 12164
Okazuje sie, że słodycze kupujemy bezwiednie. Nawet kiedy wcale tego nie planujemy, jakimś trafem w końcu i tak znajdują drogę do naszego koszyka... to z kolei sprawia, że nasza dieta jest mniej odżywcza i sprzyja problemom z wagą.
Codzienne picie herbaty rumiankowej podczas posiłków może pomóc w zapobieganiu powikłaniom cukrzycy, takim jak osłabienie wzroku, uszkodzenie nerwów i uszkodzenie nerek, mówią japońscy i brytyjscy uczeni.
Jedzenie to jedna z podstawowych, powtarzających się życiowych przyjemności, ale bezpieczniej jest sięgać po posiłek z głodu i monitorować poziom nasycenia.
Stosowanie suplementów z czosnkiem może powstrzymać odkładanie się zagrażających zdrowiu złogów w tętnicach, co zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Ciągle słyszymy, że pozostawanie w pozycji siedzącej jest dla nas bardzo niekorzystne. Brak ruchu i wielogodzinne siedzenie przed telewizorem czy komputerem sprzyja rozmaitym chorobom. Okazuje się jednak, że w przypadku ludzi starszych ‘zaleganie' na kanapie przez dłuższy czas nie musi być tak szkodliwe, o ile spełniają oni jednocześnie wymogi dotyczące ogólnego poziomu aktywności fizycznej.
Dla wielu ludzi przyjaźń jest jedną z najważniejszych wartości w życiu. Dzięki wsparciu bliskich ludzi mamy poczucie przynależności i bezpieczeństwa. Im bliższa i bardziej połączona jest grupa przyjaciół, tym silniej postrzegamy ją jako sieć ‘bezpieczeństwa' w życiu.
Zioła i przyprawy zawierają wiele przeciwutleniaczy, które wykazują silne działanie chroniące tkanki przed uszkodzeniami spowodowanymi stanami zapalnymi wywoływanymi wysokim poziomem cukru we krwi, mówią uczeni z University of Georgia.
Jeśli masz dobry powód, aby wstać rano z łóżka, lepiej sypiasz w nocy, masz niższy bezdech senny i mniej zagraża ci zespół niespokojnych nóg, mówią uczeni z Rush University Medical Center.
Zachowanie dobrego poziomu aktywności fizycznej lub zwiększanie jej w średnim i starszym wieku wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci, niezależnie od wcześniejszej ilości ćwiczeń lub obecności różnych chorób.
Metabolit wytwarzany po zjedzeniu soi może - z pomocą odpowiednich bakterii - zmniejszyć główny czynnik ryzyka demencji.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami