Liczba wyników: 9156
Wielu ludzi poczucie szczęścia kojarzy z luksusowymi wakacjami, dobrym filmem, czy smaczną kolacją w restauracji, co jest krótkotrwałe. Uczeni sprawdzili, czy można coś zrobić, aby przedłużyć to poczucie?
Na pytanie o to, co jest najwyższym priorytetem, większość ludzi odpowiada: troska o członków rodziny.
Uczeni z University of Maryland School of Medicine określili, jakie czynniki decydują o największym ryzyku śmierci z powodu COVID-19. Hospitalizowani pacjenci są bardziej narażeni na śmierć, jeśli są starsi, są mężczyznami, a także osobami otyłymi lub mają powikłania związane z cukrzycą bądź nadciśnieniem.
Osoby z nawracającymi depresjami lub narażone na przewlekły stres mają krótsze telomery w białych krwinkach, mówią badacze z Uniwersytetu w Umeå w Szwecji.
Ludzie, którzy dążą do uzyskania poczucia szczęścia, często dostrzegają, że nie mają wystarczająco dużo czasu w ciągu dnia, co paradoksalnie sprawia, że czują się nieszczęśliwi, mówią psycholodzy z Rutgers University i University of Toronto Scarborough.
Różnica w odczytach ciśnienia krwi między ramionami ma związek z wyższym ryzykiem zawału serca, udaru mózgu i przedwczesnej śmierci.
Postrzeganie bólu może się znacznie różnić w zależności od sytuacji. Jest możliwe, że ten sam bodziec będzie mniej lub bardziej bolesny w różnych warunkach..
Stres ma nie tylko negatywny wpływ na pracę i relacje osobiste, ale też zwiększa ryzyko wielu chorób przewlekłych, w tym choroby serca i Alzheimera, jak również wiąże się z przedwczesną śmiercią.
Powiedzenie komuś zdenerwowanemu czegoś tak prostego, jak „Rozumiem, dlaczego tak czujesz", może istotnie pomóc jemu/jej poczuć się lepiej.
Osoby, które jedzą papryczki chili, mogą żyć dłużej i mają znacznie niższe ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia lub raka.
Niespodziewany ból jest silniejszy – jak mózg przetwarza bodźce bólowe