Liczba wyników: 5596
Częste odczuwanie stresu zwiększa ryzyko rozwoju łagodnych zaburzeń poznawczych u ludzi starszych. Zaburzenia te nierzadko rozwijają się w chorobę Alzheimera.
Metformina, lek powszechnie przepisywany osobom z cukrzycą, ma pozytywny wpływ na bakterie jelitowe.
Bez względu na to, co nas niepokoi: kryzys migracyjny, niebezpieczeństwo wojny, czy też może bardziej osobiste problemy rodzinne lub w pracy, pomóc może medytacja bądź mdolitwa. Dzięki nim osłabisz stres.
Nowe badanie podważają wcześniejsze ustalenia - stres i poczucie nieszczęścia nie wpływają na długość życia. Najwyraźniej możemy się gniewać do woli i pielęgnować pesymizm, to i tak nie ma związku z długowiecznością...
Co łączy talent i kardiologię? Porównanie na pierwszy rzut oka zaskakujące. Okazuje się jednak, że informacje o obu tych odległych dziedzinach każdy z nas ma zapisane w kodzie DNA. To z niego możemy wyczytać jakie mamy zdolności fizyczne i artystyczne oraz jakich chorób kardiologicznych powinniśmy się wystrzegać. Współpraca biotechnologów, genetyków oraz dietetyków zaowocowała rewolucyjnym spojrzeniem na kwestię wykorzystania zawartych w ludzkim genomie informacji do poprawy naszego życia.
Polacy w grudniu, zamiast opłacać rachunki, kupują prezenty – wynika z badań Biura Informacji Gospodarczej InfoMonitor. Ankietowani mówią, że właśnie w okolicach świąt Bożego Narodzenia mają największe problemy z uregulowaniem bieżących płatności. Wydrenowane zakupowym szaleństwem budżety domowe dochodzą do siebie dopiero w marcu.
Jeśli przesiadujesz przed telewizorem i jesteś nieaktywny/a, robisz krzywdę swojemu umysłowi. Takie zachowanie przekłada się na spowolnienie aktywności mózgu.
W powszechnym mniemaniu jaja nie powinny stanowić stałego elementu codziennej diety, bo może to być niekorzystne dla zdrowia. Tymczasem okazuje się, że nie szkodzą.
Zanim zdecydujesz się na wybór cukru lub słodzika, przejrzyj informację na temat tych produktów, by móc podjąć rzetelną decyzję.
Najnowsze badania opublikowane w Journal of Nutrition dowodzą, że orzechy włoskie mają 21 procent mniej kalorii niż dotychczas podawał Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA). Ich wyniki wykazały, że 28 gramowa porcja orzechów włoskich zawiera 146 kalorii, a nie 185, co stanowi 39 kalorii mniej niż wcześniej sądzono. Badania przeprowadził dr David J. Baer, lekarz nadzorujący z Wydziału Badań Rolnictwa USDA.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami