Liczba wyników: 4501
Składniki odżywcze zawarte w ciemnej czekoladzie mogą być pomocne w walce z chorobami serca.
Możliwość rezygnacji z okularów i soczewek to główny powód, dla którego coraz więcej osób zastanawia się nad laserową korekcją wzroku. Połączenie wiedzy medycznej z rozwojem nowych technologii stwarza dla wielu osób szansę na podjęcie efektywnej walki z wadami wzroku. Wiedza na temat laserowej korekcji wzroku jest jednak nadal niewielka - wynika z rozmowy z lek. med. Robertem Matusikiem.
Przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny od dawna usilnie poszukuje składników, które mogłyby powstrzymać efekty starzenia się. Okazuje się, że rooibos, czyli czerwonokrzew (aspalat prosty), może być tym komponentem, który spełni wysokie oczekiwania.
Jak wynika z amerykańskiego rocznego raportu, w 2010 roku choroba Alzheimera spowodowała śmierć znacznie większej ilości osób niż się spodziewano. Demencja może być nawet trzecią najczęstszą przyczyną śmierci w USA.
Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organisation, WHO) pisze, że spożywana codziennie ilość cukru powinna być zmniejszona o połowę, by można było zintensyfikować walkę z powszechnymi problemami zdrowia publicznego, takimi jak otyłość i próchnica.
Tylko 12 procent Polaków, przygotowując posiłek zwraca uwagę na zawartość w nim kwasów omega-3, ale ponad 80 procent badanych na świadomość korzyści płynących z ich spożywania – wynika z badania przeprowadzonego przez GFK Polonia w 2013 roku. Polacy nie do końca wiedzą jednak, jakie oleje zawierają najwięcej kwasów omega-3.
Otyłość kiedyś była traktowana wyłącznie jako problem estetyczny. Dziś już wiemy, że jest to poważna choroba, która w dodatku może prowadzić do innych dolegliwości. Cukrzyca, problemy z kręgosłupem i stawami, osteoporoza, kłopoty z układem krążenia i sercem, zwiększone ryzyko zawału serca - to tylko część chorób powiązanych z otyłością.
Jak pokazują statystyki, coraz więcej Polek i Polaków choruje na niewydolność żył powierzchownych. Współczesna medycyna dysponuje jednak skutecznymi metodami leczenia żylaków. Również takimi, które nie wymagają hospitalizacji i umożliwiają szybki powrót do aktywności niemal od razu po zabiegu.
Grasica odgrywa zasadniczą rolę w rozwoju układu immunologicznego, bowiem wytwarza ważne komórki odpornościowe. Jednak stan tego kluczowego organu pogarsza się z wiekiem, a ponadto jest on podatny na uszkodzenia w wyniku transplantacji. Starzejąca się grasica często obniża odporność osób starszych na takie infekcje jak np. grypa, a chorzy poddani przeszczepowi szpiku kostnego, w ramach na przykład leczenia nowotworu krwi, mogą doznać uszkodzenia grasicy, co ma wpływ na układ immunologiczny.
W diecie osoby dorosłej od 20 do 35 proc. przyjmowanych codziennie kalorii powinno pochodzić z tłuszczów. W diecie o dziennej wartości energetycznej 2000 kcal wspomniany odsetek przekłada się na minimum 44 gramów i maksimum 78 gramów tłuszczu.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami