Liczba wyników: 9084
W wieku kilkudzieięciu lat mózg zaczyna się kurczyć, a nasilenie tego zjawiska prowdzi do problemów z pamięcią i innymi problemami poznawczymi. Do pewnego stopnia mamy jednak wpływ na ten proces - ludzie, którzy jedzą dietę bogatą w warzywa, owoce, orzechy i ryby, mogą mieć większe mózgi, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Neurology.
Opiekunowie wykonują odpowiedzialną i szlachetną pracę, która zwykle nie jest wysoko wynagradzana. Choć to niezbędna praca, nie powinna polegać jedynie na trosce o podopiecznego, trzeba też umieć zadbać o siebie, mówią eksperci. Opiekunowie pacjentów po udarze mózgu, sami mogą bardziej narażać własne zdrowie, wynika z badań zaprezentowanych w ubiegłym roku na Światowym Kongresie Kardiologii.
25 procent różnic w długości życia ludzi zależy od genetyki, reszta jest uwarunkowana czynnikami środowiskowymi i stylem życia. Jednak nie wszystkie geny przyczyniające się do długowieczności są znane.
Co sprawia, że niektórzy cieszą się dobrą formą do późnego wieku? Na to pytanie postanowili poszukać odpowiedzi pracownicy Uniwersytetu Helsińskiego.
Osłabienie węchu i smaku jest do pewnego stopnia związane z infekcjami COVID-19, mówią uczeni z University of California w San Diego.
Kobiety częściej umierają w wyniku zawału serca niż mężczyźni, ponieważ często nie są im przepisywane leki, których potrzebują, czytamy w na stronie Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (European Society of Cardiology, ESC).
Stosowanie diety śródziemnomorskiej przekłada się na lepsze funkcje poznawcze.
Wyższy poziom dwutlenku azotu w powietrzu może mieć związek z dużą liczbą zgonów z powodu Covid-19, mówią uczeni z Uniwersytetu Marcina Lutra w Halle i Wittenberdze (MLU).
Resweratrol, naturalna substancja znajdująca się m. in. w czerwonym winie, działa jak estrogen w aktywacji białek przeciwstarzeniowych zwanych sirtuinami, wynika z nowych badań przeprowadzonych na Univeristy College London.
Kobiety w średnim wieku, które wprowadzają zdrowe nawyki do codziennego życia, mogą uchronić się przed udarem.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami