Liczba wyników: 4188
Kobiety, które jedzą dużo jagód i truskawek, doświadczają wolniejszego osłabienia zdolności poznawczych wraz z wiekiem niż panie spożywające mniej owoców bogatych we flawonoidy, wynika z amerykańskich badań.
Programy ćwiczeń, zwłaszcza te obejmujące trening siłowy, pomogą powstrzymać progresję otępienia u osób starszych, które już doświadczają objawów zaburzeń poznawczych. Terapeutyczną moc wspomnianej aktywności fizycznej opisali uczeni w Archives of Internal Medicine.
Sód pomaga ciału zachować równowagę wodną i ph. Ponadto umożliwia ścianom komórkowym pobierać substancje odżywcze.
Naukowcy z Uniwersytetu w Tokio wykazali, że spożycie kofeiny może znacznie zwiększyć zdolność oka do wytwarzania łez, a więc wspomaga leczenie zespołu suchego oka.
Każdy moment jest dobry na rzucanie palenia. Pozbycie się nałogu polepsza samopoczucie, wygląd i pozwala uchronić się przed rożnymi dolegliwościami. Aby zwiększyć motywację do walki z nałogiem, warto uświadomić sobie związane z tym korzyści. Im bardziej konkretne dane, tym bardziej sprecyzowany cel i rozumienie zyskanego dzięki wysiłkowi dobra.
Selen wraz z witaminą E działa jako silny przeciwutleniacz. Odpowiada więc za zapobieganie lub opóźnianie procesu utleniania wiązań chemicznych, a zatem wspomaga naturalne mechanizmy ochronne organizmu. Poza tym ma udział w zachowaniu zdrowia prostaty.
Ból zęba może wygnać człowieka na koniec świata w poszukiwaniu skutecznego środka, który przyniesie ulgę. Jak donosi „Daily Mail”, nie trzeba go szukać aż na końcu świata. Wystarczy zapuścić się w… lasy amazońskie, gdzie występuje roślina, której miejscowi używają do leczenia zębów. Rośliną zainteresowali się także naukowcy. Wytworzyli z niej przeciwbólowy żel, który w przeciwieństwie do leków czy zastrzyków nie ma skutków ubocznych. Wykazuje także znacznie większe działanie przeciwbólowe niż dotychczas znane środki farmaceutyczne.
Czerwone winogrona, wiśnie, jagody, zielona herbata, jabłka i czerwone wino mogą pomóc ochronić mężczyzn przed rozwoju choroby Parkinsona, wynika z najnowszych badań uczonych z University of East Anglia i Harvard University.
Niewiele osób wie, że marchew - pospolite i towarzyszące nam niemal przy każdym posiłku warzywo obchodzi 5 kwietnia swoje święto. Od niemowlęctwa jemy ja w różnych postaciach - chrupiemy w całości, dodajemy do surówek, jemy gotowaną w zupach i zestawach warzyw, pijemy w sokach i nektarach. Jednak czy wiemy o niej coś poza tym, że jest smaczna i że w Portugalii jest owocem? Warto pochylić się chwilę nad zaletami marchewki...
Obturacyjny bezdech senny jest związany z wyższym prawdopodobieństwem depresji, niezależnie od czynników takich jak waga, wiek, płeć czy rasa.