Liczba wyników: 5548
Warto jeść jogurt. Już jeden dziennie może obniżyć ryzyko cukrzycy o 18 procent.
Niewielka ilość orzechów włoskich, jeśli jest jedzona regularnie, może powstrzymać rozwój raka prostaty.
Polska wciąż skutecznie broni się przed pandemią HIV, z którą borykają się nasi wschodni sąsiedzi. Niestety, również w naszym kraju liczba nowo wykrytych zakażeń rośnie z każdym rokiem. Co gorsza, o swoim zakażeniu wie zaledwie co czwarta seropozytywna osoba.
Cukier z brzozy, lukrecja, olej kokosowy… Sprawdź, co jeszcze może być zdrowe dla zębów. Poznaj stomatologiczne super-foody i nadzieje naukowców. Pamiętaj jednak, że nic nie zastąpi codziennego szczotkowania zębów.
Osoby starsze, które żyją w nieszczęśliwym małżeństwie, odznaczają się zwiększonym ryzykiem chorób serca. Bardziej narażone są kobiety.
Otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, choroby tarczycy - co łączy te tak odległe jednostki chorobowe? Nie są one skutkiem zakażenia czy też urazu, mają natomiast związek z nieprawidłowościami przemiany materii - wadami metabolizmu. Ich wspólna, choć bardzo ogólna nazwa brzmi - choroby metaboliczne.
Rak płuc, gruczołu krokowego i jelita grubego - to najczęściej słyszane wśrod mężczyzn diagnozy nowotworów złośliwych. To druga przyczyna śmierci Polaków, zaraz po chorobach układu krążenia. Tego typu diagnoza to nie wyrok - wczesne wykrycie nowotworów, w większości przypadków, daje gwarancję całkowitego wyleczenia.
Aktywność zawodowa, która raz wymaga wstania skoro świt, a innym razem wiąże się z „zarywaniem" nocy, nie tylko osłabia organizm fizycznie i sprzyja wielu chorobom, a także wiąże się z osłabieniem pamięci oraz funkcji poznawczych.
Jeśli żyjesz w zanieczyszczonym środowisku, falwonoidy w winie i czekoladzie pomogą ochronić twoje serce.
Tłuszcze nasycone wiążą się z szeregiem problemów zdrowotnych, m. in. chorobami serca, ale okazuje się, że nawet zwiększona ich ilość w diecie nie stanowi takiego zagrożenia jak węglowodany.