Liczba wyników: 3573
23 listopada pod hasłem „Co nowego w muzeum?” odbędzie się Dzień Otwartych Drzwi Muzeów Krakowskich. To już czwarta edycja niedzielnego zwiedzania muzeów, której celem jest przybliżenie zwiedzającym historii Krakowa i jego dziedzictwa kulturowego.
Trzeci czwartek miesiąca to dzień, gdy w wielu restauracjach i winiarniach na całym świecie rozpoczyna się wielka degustacja młodego wina Beaujolais Nouveau. Święto to jest w zasadzie sukcesem speców od marketingu, bo młodego wina raczej nie zalicza się do trunków wykwintnych, ale tego dnia nawet osoby, które nie są smakoszami win, odwiedzają restauracje i winiarnie i próbują Beaujolais.
Na pytanie dotyczące obaw przed zagrożeniami online niemal dwie piąte użytkowników Internetu odpowiada, że nie dostrzega żadnych niebezpieczeństw. Z jakimi zagrożeniami czy też, ogólnie mówiąc, negatywnymi aspektami Internetu użytkownicy zetknęli się osobiście?
Odnajdują zagubionych w lesie i pod lawinami, ratują tonących, alarmują o niebezpieczeństwie w miejscu zamieszkania. Mowa tu o bohaterskich czworonogach, zgłoszonych przez swoich właścicieli i opiekunów do ogólnopolskiego Plebiscytu na Psa Ratownika organizowanego przez program „Pomóżmy razem”.
Migrenowe bóle głowy – choć bardzo uciążliwe – mogą jednak przynosić korzyści. Jak wynika z badań amarykańskich naukowców kobiety, które regularnie cierpią na migreny, są mniej narażone na ryzyko zachorowania na raka piersi - pisze „Cancer, Epidemiology, Biomarkers and Prevention”.
Najprawdopodobniej już w połowie przyszłego roku zostaną zlikwidowane unijne przepisy regulujące kształt i rozmiar sprzedawanych w krajach Unii warzyw i owoców – informuje Radio Zet.
W polskich schroniskach dla zwierząt przebywa ok. 100 tysięcy czworonogów, którym potrzebna jest pomoc człowieka i jego dobre serce. W tym roku Fundacja Viva! Akcja dla Zwierząt po raz kolejny przygotowała specjalną edycję kalendarza akcji Wybierz Miśka, która propaguje adopcję bezdomnych zwierząt oraz wolontariat w schroniskach.
Żywność funkcjonalna – dla wielu z nas ten termin może brzmieć nieco dziwnie, bo w powszechnej opinii żywność ma jedną funkcję: zaspokojenie potrzeby głodu. Europa skłania się jednak coraz bardziej ku jeszcze innej roli żywności: ma nas ona nie tylko „karmić”, ale i leczyć. Żywność funkcjonalna została tak zmodyfikowana, aby zapewnić dodatkowe korzyści zdrowotne w stosunku do żywności tradycyjnej.
Co roku z powodu chorób płuc umiera w Polsce około 50 tysięcy osób. Rak płuca jest najczęstszą przyczyną zgonów spowodowanych nowotworami i dotyczy to równej mierze kobiet jak i mężczyzn. Nie znaczy to jednak, że lekarze są wobec tej choroby bezbronni, ważne jest jednak – jak w przypadku wszystkich nowotworów – szybkie działanie.
W Polsce na to schorzenie cierpi blisko 800 tys. osób, z czego leczy się co ósmy pacjent. Tymczasem odpowiednia i dostatecznie wcześnie podjęta terapia może uratować zdolność widzenia.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami