Liczba wyników: 3293
Woda jest głównym składnikiem ciała i podstawowym składnikiem pożywienia, dlatego zasoby wodne organizmu powinny być stale uzupełniane. Odpowiednie nawodnienie ma bardzo duże znaczenie dla zdrowia i urody. Korzystnie wpływa na cerę oraz hamuje proces starzenia się organizmu.
Ponad 52 tysiące Polaków skorzystało dotychczas z akcji bezpłatnych badań spirometrycznych i konsultacji specjalistów chorób płuc w ramach Ogólnopolskiego Programu na Rzecz Walki z Przewlekłą Obturacyjną Chorobą Płuc "Głęboki Oddech". Ponad połowa przebadanych miała nieprawidłowy wynik spirometrii. Dzięki działaniom Programu ponad 200 publikacji edukacyjnych nt. POChP pojawiło się w mediach w tym roku w całej Polsce - tak podsumowano program podczas konferencji z okazji przypadającego 15 listopada Światowego Dnia POChP.
Nie zawsze doceniamy jak ważnym organem jest wątroba. A jest głównym narządem przemiany materii w ustroju człowieka - to niezwykle pracowite laboratorium włączone między układ trawienia i krążenia, spełniające około 500 istotnych funkcji. Od sprawności wątroby uzależniona jest sprawność układu trawienia i krążenia, a tym samym całego organizmu.
Nadmierne spożywanie cukru szkodzi organizmowi. Cukier powoduje nadwagę i otyłość, utrudnia metabolizm witaminy B1 i innych cennych składników. Przyczynia się też do rozwoju takich chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca typu II, miażdżyca czy próchnica zębów, a ponadto prowadzi do osłabienia odporności.
Nadeszła jesień, wraz z nią wahania temperatur i słoty. Przy takiej pogodzie organizm staje się bardziej podatny na wszelkie infekcje. Stajemy się słabsi, często chorujemy. Istnieje jednak wiele sprawdzonych sposobów, aby także jesienią i zimą cieszyć się dobrym zdrowiem.
Niedobory selenu nie tylko zwiększenie prawdopodobieństwa wystąpienia nowotworów, choroby wieńcowej, zaćmy czy AMD ale też znacznie zwiększają podatność organizmu na grypę. Aby uniknąć zachorowania w okresie jesienno-zimowym, należy spożyać produkty bogate w ten pierwiastek.
W sezonie jesienno-zimowym ludzki organizm nie otrzymuje wystarczającej dawki światła słonecznego. W tym okresie wiele osób uskarża się na brak energii, zarówno na codzienne obowiązki, jak i na życie towarzyskie. Częściej popadamy również w przygnębienie lub apatię. Okazuje, że w poprawie nastroju mogą pomóc owoce - na przykład bogate w witaminę B6 i magnez banany.
Odkrycia naukowe podtrzymują wizje życia dłużej i zdrowiej stawiając na głowie obecne normy średniej długości życia. ‘Życie zaczyna się po 100? Może to nie do pomyślenia, ale w przyszłości stulatek może być całkiem młodą osobą’ – ogłosił na konferencji na wyspie Bali Robert m. Goldman prezes American Academy of Anti-aging Medicine.
Utrata zdolności trzeźwego myślenia jest jednym z ważniejszych zmartwień seniorów i wielu z nich coraz częściej sięga po jedzenie bogate w antyutleniacze. Według naukowców z Agricultural Research Service (agencja naukowa w amerykańskim ministerstwie rolnictwa) dobrym rozwiązaniem jest sięgnięcie po winogrona i jagody.
Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna wywołana brakiem lub nieprawidłowym działaniem insuliny. Schorzenie to charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Insulina to wytwarzany w trzustce hormon, który bierze udział w regulacji wszystkich procesów przemiany materii zachodzących w organizmie człowieka. Aby glukoza mogła być źródłem energii, niezbędna jest odpowiednia ilość prawidłowo spełniającej swoje funkcje insuliny. Szacuje się, że w Polsce na cukrzycę choruje około 1.5 miliona osób.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami