Liczba wyników: 10118
Codzienne jedzenie około połowy miseczki orzechów włoskich w okresie dwóch lat obniżyło poziom cholesterolu LDL o niskiej gęstości, czyli tzw. „złego cholesterolu" i zmniejszyło liczbę całkowitych cząstek LDL i małych cząstek LDL u osób starszych.
Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne (European Society of Cardiology, ESC) opublikowało zalecenia dotyczące zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym.
Ludzie z wiekiem częściej chorują. Jednak nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Oksfordzkim pokazały, że wpływ genów danej osoby na ryzyko zachorowania w rzeczywistości słabnie wraz z procesem starzenia się.
Jeśli smażone jedzenie jest stałym elementem diety, oznacza wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci wśród kobiet po menopauzie.
Dobre nawodnienie przez całe życie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niewydolności serca.
Izolacja społeczna jest powiązana z różnymi problemami zdrowotnymi, a także krótszym życiem. Dlaczego tak się dzieje?
Oddychanie w zwolnionym tempie pozwala istotnie zmniejszyć odczuwanie bólu.
Jeśli twoje dni polegają na przesiadywaniu przed telewizorem czy komputerem, masz znacznie wyższe ryzyko udaru niż osoby unikające siedzącego trybu życia.
Podobno starsi ludzie są zwykle szczęśliwsi niż osoby młodsze. Czemu tak się dzieje? Niektórzy psychologowie uważają, że wynika to ze zmian w procesach poznawczych - w szczególności ze skupiania się i zapamiętywania pozytywnych wydarzeń oraz unikania rozpamiętywania negatywnych sytuacji. Procesy te pomagają osobom starszym regulować ich emocje, umożliwiając patrzenie na życie w bardziej optymistycznym świetle.
Interakcje społeczne, które dostarczają nam wsparcia, są ważne dla powstrzymania osłabienia zdolności poznawczych, jakie zachodzą podczas starzenia się mózgu.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia