Liczba wyników: 18290
Mózgi, w których, pomimo wieku, utrzymane są odpowiednie połączenia nerwowe, zachowują swoje funkcje na wysokim poziomie, wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie organizacji Age UK.
Jak twierdzą naukowcy, osoby spożywające większe ilości niskotłuszczowych produktów mlecznych mają nieco niższe długoterminowe ryzyko udaru mózgu.
Ponieważ dysponujemy różnymi kalendarzami, w kościołach chrześcijańskich Wielkanoc przypada odmiennie. To powoduje, że np. kościoły zachodnie świętują w odmiennym czasie niż kościoły wschodnie.
Sposób odżywiania się ma znaczenie nie tylko dla codziennego samopoczucia i efektywności funkcjonowania organizmu. Dieta jest także nie bez znaczenia przy zmaganiu się z rozmaitymi chorobami - m. in. zapaleniem wątroby.
Cztery na pięć osób uważa, że 1500 zł, czyli równowartość płacy minimalnej w 2012 r., to za mało aby związać koniec z końcem – wynika z ankiety ING.
Aż 87 procent internautów poszukuje informacji medycznych w Internecie, a 46 proc. robi to przynajmniej raz w miesiącu. Do tego celu niemal wyłącznie są wykorzystywane wyszukiwarki internetowe (99 proc.)
Wraz z wiekiem nierzadko doświadcza się pogorszenia wzroku i słuchu. Nie tylko jednak te zmysły zaczynają „szwankować", okazuje się, że powonienie także ulega osłabieniu.
Mężczyźni z niskim IQ mają wyższe ryzyko znacznego przyrostu masy ciała w dojrzałym życiu i zwiększone ryzyko chorób serca, sugerują nowe badania.
„Co cię nie zabije, to cię wzmocni", głosi stare powiedzenie i wydaje się, że może to być prawdą, gdy chodzi o niektóre rodzaje alergii.
Cukrzyca typu 2 u nowo zdiagnozowanych pacjentów może zostać odwrócona dzięki ekstremalnie niskokalorycznej diecie - twierdzą naukowcy z Newcastle University.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami