Liczba wyników: 3720
Soczyste, pachnące i kipiące od witamin jabłka - smaczne owoce, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Możemy je jeść na surowo, dodawać do różnych potraw lub zrobić z nich konfitury.
Jesień to coraz krótsze dni i zimniejsze poranki. Zamiast pobudek pełnych energii pojawia się zniechęcenie oraz apatia. Przed sezonową depresją można się jednak uchronić.
Młody wygląd skóry w dojrzałym wieku? To da się osiągnąć dzięki wielokierunkowemu podejściu, mówią eksperci. A co ważne, zabiegi na rzecz urody nie obejmują konieczności pójścia pod skalpel...
Spożywanie zbyt dużej ilości soli w połączeniu ze zbyt niską aktywnością fizyczną może spowodować spadek zdolności poznawczych.
Najnowsze badania, opublikowane w książce ,,Who Eats What" wskazują, że Polska jest jednym z krajów, znajdujących się w światowej czołówce pod względem spożycia mięsa. Zajmujemy bowiem wysokie, 12 miejsce.
Uczeni odkryli, że nasze kubki smakowe wyczuwają nie tylko słony, słodki, gorzki, kwaśny i umami (wykrywający białko), ale także tłusty. Nowe ustalenia mogą być bardzo pomocne w walce z nadwagą.
Do grupy osób najbardziej zagrożonych zachorowaniem na cukrzycę typu II należą te z nadwagą i otyłością. Według statystyk chorują one od dwóch do czterech razy częściej niż szczupli ludzie. Ten rodzaj cukrzycy jeszcze stosunkowo niedawno był domeną seniorów. Jednak na przestrzeni ostatnich kilku lat zauważono jej zwiększone występowanie u dzieci, co jest naturalną konsekwencją karmienia najmłodszych niezdrowym jedzeniem, często fast-foodami.
Wielu ludzi obawia się, że wraz z wiekiem doświadczy zaburzeń poznawczych. Świadomość siebie i własnego sposobu postrzegania rzeczywistości to rzeczy niezbywalne dla satysfakcjonującego funkcjonowania. Stąd rosnąca popularność wszelkich porad anti-aging, nie tylko tych dotyczących zachowania młodego wyglądu, ale przede wszystkim tych wspomagających pozostanie w doskonałej formie mentalnej w starszym wieku.
Upadek osoby starszej wiąże się z poważnymi konsekwencjami. Często prowadzi do poważnych złamań, które wymagają długiej i trudnej rekonwalescencji, jest też jedną z najczęstszych przyczyn śmierci w wyniku wypadku wśród osób po 65 roku życia. Wiedza na temat ochrony przed upadkami więc jest przydatna nie tylko ludziom starszym, ale i ich opiekunom.
Jedzenie może być ważnym sprzymierzeńcem w dążeniu do zdrowszego i dłuższego życia. Słynny grecki lekarz Hipokrates ponad 2 tysiące lat temu apelował: „spraw, by jedzenie było twoim lekiem". Łatwo jednak zboczyć ze zdrowej ścieżki: tzw. junk food, tłuszcze nasycone, rafinowana mąka, antybiotyki i hormony w produktach żywnościowych to nasza codzienność - a przecież zaopatrzeni w wiedzę powinniśmy sami dokonywać lepszych wyborów dietetycznych.