Liczba wyników: 5036
Od początku roku do połowy czerwca w Polsce upadło już 456 osób prywatnych. Najwięcej upadłości dotknęło mieszkańców Mazowsza, najmniej woj. opolskiego. Według przewidywań Biura Informacji Gospodarczej InfoMonitor w tym roku bankructwo może ogłosić ponad 1000 osób.
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu jedzenie „na mieście" było czymś bardzo rzadko praktykowanym, a dla wielu wręcz niedostępnym. Obecny trend jest odwrotny - coraz częściej jadamy poza domem i mamy coraz mniejszy wpływ na to, co nam się podaje. Michelle Obama promuje domową kuchnię zwiedzając światową wystawę Expo w Mediolanie.
Starzenie się skóry jest procesem, którego nie jesteśmy w stanie powstrzymać. Zwiotczenie skóry i zmarszczki na twarzy to widoczne przejawy upływu czasu. Współczesna medycyna przychodzi z pomocą tym, którzy chcą poprawić wygląd skóry i odmłodzić twarz. Rozpuszczalne nici są jedną z metod, pozwalających osiągnąć ten efekt.
Chociaż panuje przekonanie, że rak szyjki macicy to choroba młodych kobiet, połowa zgonów dotyczy pacjentek w wieku powyżej 65 lat, informuje BBC.
Rak jajnika to wielkie wyzwanie dla onkologii. Znakomita większość chorych ma diagnozowaną chorobę w późnym stopniu zaawansowania. Na razie krok naprzód zrobiła genetyka. Identyfikacja mutacji genów BRCA1/BRCA2 jest obecnie jednym z nielicznych czynników predykcyjnych, a jednocześnie – rokowniczych w raku jajnika. Dlatego, obok edukacji w zakresie wczesnych symptomów choroby, tak ważna jest znajomość rodzinnej historii zachorowań na nowotwory i w konsekwencji oznaczanie mutacji BRCA1/BRCA2 u pacjentek i ich krewnych.
Późną porą jedzenie jest mniej satysfakcjonujące, więc mózg domaga się większej jego ilości.
Czy młodość, sprawność i urodę można zatrzymać na zawsze? I czy tak naprawdę - warto? Temat pogoni za zmianą metryki w żartobliwy sposób podejmuje komedia "Wiecznie młodzi", która niedawno miała swoją premierę.
Według badania globalnego obciążenia chorobami (Global Burden of Disease) odsetek utraconych zdrowych lat życia z powodu choroby wzrósł z 21 procent w 1990 roku do 31 procent w 2013 roku.
Limit dziennej dawki kalorii pochodzącej z cukrów nie powinien wyższy niż 10 procent. WHO rekomenduje jednak, by nie przekraczać już 5 proc. całkowitej liczby kalorii.
Statystyki są niepokojące. Zarówno dorośli, jak i dzieci w Polsce spożywają około dwa razy więcej soli niż wynoszą zalecenia ekspertów. Instytut Żywności i Żywienia ostrzega, że nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wystąpienia wielu przewlekłych chorób i apeluje – nie tylko do konsumentów, lecz także do producentów żywności i placówek żywienia zbiorowego – o podejmowanie zdecydowanych starań na rzecz zmniejszenia zawartości soli w polskiej diecie.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia