Liczba wyników: 5047
O raku jajnika i raku szyjki macicy mówi się coraz więcej i częściej. W polskim społeczeństwie wciąż pokutują jednak liczne błędne przekonania na ich temat. We wrześniu na całym świecie obchodzony jest Miesiąc Świadomości Nowotworów Ginekologicznych. To dobra okazja, by dowiedzieć się więcej o tego rodzaju nowotworach.
Kontrola wytwarzania glukozy w wątrobie może prowadzić do nowego sposobu leczenia cukrzycy typu 2.
Niezwykłe właściwości aloesu i winogrona znane są od tysiącleci. Obie rośliny znakomicie wpływają na nasze samopoczucie i organizm, a także chronią przed wieloma dolegliwościami zdrowotnymi.
Warto walczyć z pracoholizmem. Zbyt długie godziny spędzone na pracy mogą skutkować udarem i różnymi chorobami układu krążenia.
Osoby przestrzegające diety wegetariańskiej, a w szczególności weganie stroniący od wszystkich produktów pochodzenia odzwierzęcego, tracą kilogramy znacznie szybciej niż osoby na innych dietach zorientowanych na odzyskanie prawidłowej masy ciała. W rzeczywistości mogą schudnąć o dwa kilogramy więcej w krótkim okresie czasu, uważa Ru-Yi Huang z E-Da Hospital w Tajwanie po porównaniu wyników efektywności 12 różnych diet. Wyniki badań zostały opisane w Journal of General Internal Medicine.
Jeśli często dolega nam ból głowy, nie warto regularnie zażywać leków przeciwbólowych, które mają działanie uboczne. Aby dokładnie zdiagnozować przyczyny tej dolegliwości, powinniśmy wykonać badanie za pomocą rezonansu magnetycznego. W tym celu oprócz samej głowy, zalecane może być zbadanie również odcinka szyjnego kręgosłupa.
Serce (podobnie jak niektore inne organy) może starzeć się wolniej lub szybciej niż wynikałoby to z naszego wieku metrykalnego. Zobacz, jakie czynniki wpływają na ten proces.
Duża ilość soli w diecie jest silnym czynnikiem otyłości bez względu na to, jak kaloryczny jest nasz jadłospis.
Koniec lata to okres, który możemy określić mianem sezonu na pomidory. Na działkach i przydomowych grządkach dojrzewają piękne, czerwone owoce. Te smaczne i zdrowe warzywa pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie są uprawiane już od 8 tysięcy lat. Od bardzo dawna są także nieodłącznym elementem polskiej kuchni.
Cukrzyca jest jedną z najczęściej występujących w Polsce chorób przewlekłych. Ocenia się, że cierpi na nią ponad 3 mln Polaków. Opieka nad diabetykami w Polsce nadal znacznie odbiega od światowych standardów. – Polska w leczeniu cukrzycy zatrzymała się w latach 90-tych – mówi prof. dr hab. Ewa Pańkowska, szefowa Instytut Diabetologii w Warszawie.