Liczba wyników: 4931
Pocenie się jest naturalnym procesem, dzięki któremu organizm reguluje swoją temperaturę. Może jednak sprawiać pewne problemy, bowiem wiąże się z dyskomfortem (np. plamami na ubraniach i przykrym zapachem). Zobacz, co pomaga w zmaganiu się z poceniem się.
Jak wykazały nowe badania, jedzenie białka i warzyw przed węglowodanami ma wpływ na obniżenie po posiłku poziomu insuliny i cukru we krwi.
Ostatnie badania odkryły trzy zaskakujące objawy „wczesnego ostrzegania" choroby neurodegeneracyjnej.
Jeśli masz cukrzycę, jednym z pierwszy zaleceń od lekarza z pewnością były zmiany w sposobie odżywiania się - przy tej chorobie takie aspekty stylu życia, jak poziom aktywności fizycznej oraz dieta, mają kluczowe znaczenie.
Superfoods, czyli pokarmy zawierające w dużym natężeniu najcenniejsze dla zdrowia składniki. Wszyscy znamy awokado, jagody goji czy żeń-szenia. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że super-jedzenia warto szukać przede wszystkim na polskich targach i u lokalnych producentów, szczególnie, że sezon na najbardziej wartościowe polskie warzywa i owoce dopiero się zaczyna.
Większość współczesnych kobiet łączy pracę zawodową z obowiązkami domowymi i w codziennym zgiełku zapomina o swoim zdrowiu. Panie odwiedzają lekarza zwykle z konieczności. To błąd. Warto znaleźć czas na "przegląd techniczny" organizmu i zatroszczyć się o siebie. Jakie badania profilaktyczne powinna wykonać świadoma kobieta, podpowiada lek. med. Agnieszka Motyl – kierownik ds. jakości medycznej z Centrum Medicover.
Kapusta jest popularnym produktem naszych kuchni, bo stanowi składnik wielu potraw z polskiego menu, jest niezbędna do przygotowania gołąbków, bigosu, wielu surówek, rodzaju farszu do pierogów, etc. Warzywo ma jednak rozmaite zastosowania.
Post ma nie tylko religijne znaczenie - okazuje się, że dieta „postna" może przydać wielu korzyści zdrowotnych.
Kobiety zestresowane i cierpiące na depresję szybciej umierają.
Agencja Żywności i Leków (ang. Food and Drug Administration, FDA) ogłosiła, że częściowo uwodornione oleje roślinne, główne źródło tłuszczów trans w sztucznie w przetworzonej żywności, muszą być usunięte ze wszystkich produktów spożywczych w Stanach Zjednoczonych w ciągu najbliższych trzech lat. Oznacza to m. in., że ze sklepowych półek zniknie określony rodzaj margaryny (wytwarzanej starymi metodami produkcji).
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami