Liczba wyników: 3367
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca dzienne spożywanie błonnika na poziomie 20-40 gramów. Gwarantuje to prawidłową pracę jelit, przewodu pokarmowego oraz wspomaga odchudzanie. Tymczasem Polacy borykają się z zaparciami i zbędnymi kilogramami, spożywając nawet 4 razy mniej błonnika.
Nawet pół ząbka czosnku potrafi zmienić smak potrawy, często dodajemy go do sosów i sałatek.
Holenderska Partia Socjalistyczna, przy pomocy stale współpracującej z nią agencji Thonik z Amsterdamu, rozpoczęła 14 lutego kampanię "Voor een menselijke thuiszorg", czyli "W imię ludzkiej opieki domowej". Przedsięwzięcie ma na celu zwrócenie uwagi na bardzo ważny problem – poszanowania godności, w tym intymności osób starszych – to wiąże się ze zrozumieniem ich potrzeb i zapewnieniem im należytej opieki.
Polski konsument, coraz lepiej wykształcony w temacie diety śródziemnomorskiej wie, że oliwa z oliwek jest dla niego o niebo zdrowsza od zwykłego oleju, zarówno do smażenia, jak i do sałatek.
Okazuje się, że olej rzepakowy nie powinien stanowić jedynie substratu do produkcji biopaliw, wykazuje bowiem podobne właściwości co śródziemnomorska oliwa z oliwek. Jest więc idealny dla wszystkich osób, które pichcąc w kuchni myślą o zdrowiu swoim i swoich bliskich.
Kryzysowa sytuacja jaką jest menopauza, to naturalny okres w życiu kobiety. Po prostu trzeba zaakceptować ten fakt, ale niekoniecznie dokuczliwe objawy wywołane niedoborem estrogenów, jak uderzenia gorąca czy kłopoty ze snem. Natura sama znalazła rozwiązanie.
Chińscy cesarze pili ten szlachetny napój już 2000 lat temu. Ma on niezwykłe cechy lecznicze i profilaktyczne. Cały świat pokochał czerwoną herbatę za jej szczególne właściwości – pomagające pozbyć się w szybkim tempie nadmiaru tkanki tłuszczowej.
Przesilenie wiosenne to okres zwiększonego zapotrzebowania na substancje odżywcze. Tylko odpowiedniej jakości produkty żywnościowe dostarczą organizmowi składników odżywczych pozwalających przejść z zimowego na wiosenny czas pracy.
Wielu z przygotowywanych przez nas potraw, a w szczególności ciast, nie wyobrażamy sobie bez dodatku aromatycznych przypraw korzennych, używanych w kuchni od wieków. Pamiętajmy jednak, że, poza wzbogacającymi nasze wypieki smakiem i zapachem, posiadają one także zdrowotną moc.
W naszej codziennej diecie powinny znaleźć się soki owocowe - radzą specjaliści, za najzdrowsze uznają winogronowe, jabłkowe i żurawinowe.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami