Liczba wyników: 12164
Choroba Alzheimera rozwija się przez dekady. Rozpoczyna się śmiertelną reakcją łańcuchową, której efektem jest nagromadzenie się białek beta-amyloidu, które wyniszczają tkanki mózgu. Taka reakcja zaczyna się u myszy znacznie wcześniej, niż sądzono.
Do tej pory nie było jasne, czy infekcja SARS-CoV-2 lub COVID-19 skutkuje trwałą pamięcią immunologiczną, a tym samym pomoże chronić się przed ponownym zakażeniem.
Ekstrakt z liści miłorzębu japońskiego, może pomóc w walce z cukrzycą typu 2, ogłosili uczeni z University of Cincinnati.
Osoby z przewlekłym bólem dolnej części pleców, które samodzielnie wykonywały akupresurę, doświadczyły osłabienia bólu i objawów zmęczenia.
Osoby o najzdrowszym śnie miały o 42 proc. niższe ryzyko niewydolności serca, niezależnie od innych czynników, w porównaniu z ludźmi najsłabiej sypiającymi.
Jaja smażone lub gotowane to popularne na całym świecie danie podawane w ramach śniadania. Jednak korzyści zdrowotne z takiego posiłku mogą być przyćmione zagrożeniami - badania przeprowadzone na Uniwersytecie Południowej Australii pokazują, że nadmierna ilość jaj w diecie może zwiększyć ryzyko cukrzycy.
Szwajcarscy i włoscy uczeni informują, że istnieje korelacja między mikrobiotą jelitową a powstawaniem płytek amyloidowych w mózgu, typowych dla choroby Alzheimera.
Dieta o dużej zawartości białka może być dobrym sposobem na zachowanie zdrowej masy ciała.
Naukowcy z Tokyo University of Science zidentyfikowali znajdujący się w borówkach czernicach (czarnych jagodach) związek, który może być skuteczny w leczeniu przewlekłych chorób zapalnych.
Seniorzy, którzy uczestniczą w zajęciach grupowych, doświadczali mniej samotności i izolacji społecznej.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami