Liczba wyników: 11772
Leczenie nowotworu nierzadko ubocznie skutkuje osłabieniem układu odpornościowego pacjenta. To z kolei naraża na zagrażające życiu wtórne infekcje bakteryjne i grzybicze, szczególnie że bakterie, takie jak Staphylococcus aureus, stają się odporne na wiele leków. Okazuje się jednak, że indyjskie rośliny mogą działać przeciwko infekcjom bakteryjnym i grzybiczym w pacjentów z rakiem jamy ustnej.
Większa ilość magnezu w naszej codziennej diecie oznacza lepsze zdrowie mózgu wraz z wiekiem, mówią uczeni z Australian National University (ANU).
Pewne cechy osobowości mają związek z satysfakcją z życia i pomimo zmian w rolach społecznych i nasileniu obowiązków w ciągu dorosłego życia, relacja ta jest stabilna, niezależnie od wieku.
Enzym wytwarzany podczas fermentacji warzywa powszechnego w kuchni japońskiej może zwiększać ilość co najmniej jednej pożytecznej bakterii związanej ze zdrowiem okrężnicy.
Osoby z nadciśnieniem cechowały się mniejszym zapotrzebowaniem na leki przeciwnadciśnieniowe w ciągu 16 tygodni po wprowadzeniu zmian w stylu życia.
Kiepski sen może nasilać ryzyko chorób serca i przedwczesnej śmierci mówią badacze.
Sposób, w jaki oddychamy, może wpływać na to, na ile nasze wspomnienia są konsolidowane (wzmacniane i stabilizowane).
Osoby dotknięte otyłością lub nadwagą są bardziej narażone na wysoki poziom cholesterolu i nadciśnienie, czyli czynniki zwiększające ryzyko chorób sercowo-naczyniowych; a także insulinooporność, tj. prekursor cukrzycy typu 2.
Już dwie godziny przebywania w miejscu, w którym unoszą się spaliny z silników Diesla, powoduje zmniejszenie funkcjonalnej łączności mózgu.
Batoniki, chipsy i frytki - dlaczego nie możemy ich po prostu zignorować w supermarkecie? Uczeni z Instytutu Maxa Plancka w Kolonii wyjaśniają, że jedzenie o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru zmienia nasz mózg: jeśli regularnie jemy nawet niewielkie ilości takich produktów, mózg uczy się, by dążyć do ich jedzenia także w przyszłości.