Liczba wyników: 4501
Nowotwory stanowią jedną z głównych przyczyn śmierci na całym świecie. Przyczyny ich rozwoju nie są w pełni znane, wiadomo jednak, że na pojawienie się choroby oddziałują zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe. Eksperci z Południowoafrykańskiego Stowarzyszenia Walki z Rakiem podają kilka podstawowych wskazówek, które mogą pomóc uchronić się przed nowotworami.
Dotychczasowe ustalenia są jasne - trzeba jeść zdrowe śniadanie, bo dzięki temu można lepiej funkcjonować przez cały dzień i łatwiej jest zrealizować cel dietetyczny. Uczeni wykazali, że ci, którzy serwują sobie porządne śniadania, w ciągu kolejnych godzin sięgają po mniej obfite dania niż osoby rezygnujące z posiłku tuż po przebudzeniu. Aby jednak zintensyfikować efekt odchudzający, trzeba przestrzegać kilku poniższych reguł.
Ta choroba kojarzy się głównie z zaawansowanym wiekiem i procesem starzenia. Zwyrodnienie stawów uchodzi za schorzenie seniorów. Duży wpływ na pojawienie się tej przypadłości ma jednak niewłaściwy tryb życia, który prowadzi do przeciążenia stawów. Szczególnie zagrożone tą chorobą są nasze biodra i kolana.
Odwodniona skóra to problem, z którym zmaga się coraz więcej osób. Jest on szczególnie aktualny wiosną, kiedy skóra potrzebuje dodatkowej pielęgnacji, żeby mogła się zregenerować po zimowych miesiącach. Dbając o prawidłowe nawilżenie skóry należy pamiętać zarówno o dostarczaniu jej składników odżywczych z zewnątrz, jak i od wewnątrz – nawadniając ją od środka.
Mechanizm rozwoju nowotworów może być związany z metylacją DNA
Starsi ludzie cechujący się apatią (ale niekoniecznie depresją) mogą odznaczać się mniejszą objętością mózgu niż pozostali. Ten objaw zaś nierzadko wiąże się z chorobami mózgu.
Alizaryna od wieków jest stosowana jako środek koloryzujący. Kiedyś otrzymywano ją z korzeni marzanny barwierskiej, dziś jest wytwarzana syntetycznie. Jej lecznicze zastosowanie obejmuje m. in. rozpuszczanie kamieni przy kamicy moczowej i uzyskanie efektu moczopędnego.
100-latka jest najprawdopodobniej najstarszą barmanką na świecie, ale nie zamierza odchodzić na emeryturę.
Jednym z przykazań naszej diety powinno być zalecenie wynikające z powiedzenia „śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, kolację jak żebrak”. Warto wiedzieć nie tylko, co jeść, ale też kiedy i jak spożywać posiłki. Większość Polaków je natomiast rano niewiele bądź w ogóle, co może negatywnie wpływać na zdrowie i samopoczucie.
Rola układu immunologicznego jest trudna do przecenienia - codziennie broni nas przed milionami różnych bakterii, wirusów i innych niebezpiecznych dla organizmu drobnoustrojów. Aby jednak dobrze funkcjonować, potrzebuje określonych składników odżywczych: te znajdziesz w powszechnie dostępnych produktach, które warto mieć w kuchni.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami