Liczba wyników: 3337
Jesień i zima to ten czas w roku, kiedy najczęściej popadamy w depresję. Coraz krótsze dni, brak słonecznego światła, częste zmiany pogody, niskie temperatury – wszystko to silnie działa na nasze samopoczucie.
Nudności, uczucie przepełnienia, zgaga lub kolka to tylko niektóre z następstw nieprawidłowego odżywania. Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale również w jaki sposób.
W tym roku 18 października już po raz 7 obchodzony jest Światowy Dzień Menopauzy. Święto ustanowione przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) i Międzynarodowe Towarzystwo Menopauzy (IMS) ma na celu zwrócenie uwagi na problemy związane z klimakterium oraz sposoby walki z jego objawami i następstwami.
Skóra charakteryzująca się tendencją do przekrwień, rozszerzania i pękania naczyń krwionośnych wymaga specjalnej troski. Taka skóra jest szczególnie wrażliwa, jej pielęgnacja to nie tylko stosowanie odpowiednich kosmetyków.
Według danych Światowej Organizacji Zdrowia osteoporoza jest coraz powszechniejszym problemem zdrowotnym, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę tendencję do starzenia się społeczeństwa.
Paradontoza to choroba, której przyczyn dotychczas jednoznacznie nie ustalono. Wiadomo jednak, że jednym z czynników sprzyjających rozwojowi choroby jest zła higiena jamy ustnej.
Z badań, które przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Hawajskiego oraz Uniwersytetu Kalifornijskiego wraz z badaczami niemieckimi wynika, że kwercetyna, związek znajdujący się w dużej ilości w jabłkach i cebuli, może zapobiec rozwojowi nowotworu trzustki.
Jesień i zima to czas, kiedy stajemy się słabsi, często chorujemy. Istnieje jednak wiele sprawdzonych sposobów, aby także porach roku cieszyć się dobrym zdrowiem.
Kobiety dojrzałe powinny wzmocnić swoje kości – twierdzą naukowcy. Szacuje się bowiem, że 70 procent przerzutów raka piersi to właśnie przerzuty do kości.
Pomimo przeprowadzonych jakiś czas temu badań, popierających teorię, że cynamon może wspierać kontrolę cukru we krwi, jest wciąż zbyt wcześnie, by polecić tę przyprawę osobom chorym na cukrzycę. Najnowsze badania przeprowadzone na 43 osobach dorosłych z cukrzycą typu drugiego, pokazują, że cynamon, przyjmowany przez trzy miesiące, nie wpłynął na zmianę ilości cukru we krwi, insulinę, ani poziom cholesterolu.