Liczba wyników: 4908
Fundacja Stańczyka Akademii Obywateli Trzeciego Wieku organizuje kolejny wykład adresowany do krakowskich seniorów. Spotkanie odbędzie się 9 września we wtorek o godzinie 16.00 w sali konferencyjnej biurowca przy ul. Szlak 65 w Krakowie. Tematyką wykładu będą kwestie związane z udziałem seniorów w tworzeniu programów i polityk miejskich.
Niedożywienie stanowi dość częsty problem u osób po 65. roku życia. Sygnałem alarmującym może być pusta lodówka w domu seniora.
Spożycie błonnika jest związane ze zmniejszeniem przedwczesnej śmiertelności z różnych powodów (chorób układu krążenia, chorób zakaźnych układu oddechowego, raka, itp.). Innymi słowy, dostarczanie sobie błonnika to gwarancja długowieczności.
Niezdrowe nawyki żywieniowe mogą powodować depresję, mówią uczeni z Uniwersytetu Deakin w Australii.
Jeśli chcesz znacznie stracić na wadze, zastosuj dietę niskowęglowodanową, a nie dietę o niskiej zawartości tłuszczu. Ta pierwsza jest skuteczniejsza w osiągnieciu celu, wynika z badań finansowanych przez National Institutes of Health.
Wielu z nas bezwiednie wybiera niezdrowe dania, ponieważ nauczyliśmy się postrzegać je jako smaczniejsze. W efekcie regularnie dokonywane takie wybory są prostą drogą do nadwagi i otyłości.
Regularne jedzenie pistacji może pomóc uchronić się przed cukrzycą. Dotyczy to także osób, u których proces rozwoju tej choroby jest w toku.
Choroby sercowo-naczyniowe to jedne z najpowszechniej występujących problemów zdrowotnych osób dojrzałych i starszych. Mogą prowadzić do uszkodzenia serca i mózgu skutkując np. zawałem oraz udarami. Jeśli chcesz się przed tym uchronić poznaj czynniki ryzyka.
Spacerowanie w umiarkowanym tempie 4,8 km na godzinę przez 20 minut może obniżyć ryzyko śmierci osoby chorej na raka piersi o 40 procent, a zgonu pacjenta z rakiem prostaty o prawie jedną trzecią.
To doskonała alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Suszone owoce, bo o nich mowa, są dostępne nie tylko zimą, kiedy ich świeże odpowiedniki są trudniej dostępne. Cenimy je jako smaczną przekąskę, dodatek do mięs czy owsianki. Co wiemy o suszonych owocach? Jakim procesom są poddawane zanim trafią do naszego menu?
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia