Liczba wyników: 3503
Dla poprawienia smaku, wyglądu oraz trwałości produktów spożywczych dodaje się do nich szereg składników chemicznych nazywanych potocznie dodatkami E. Składniki E powszechnie uznawane są za bezpieczne. Czy jednak na pewno tak jest?
Cierpisz na zgagę, odczuwasz nudności i bóle żołądka? Dolegliwości układu pokarmowego dotykają wiele osób. Dlatego niektóre środki, jak krople żołądkowe czy preparaty na zgagę na stałe zagościły w domowych apteczkach.
Jakkolwiek nie poleca się produktów sojowych kobietom, które pokonały raka piersi, panie chorujące na ten rodzaj nowotworu powinny sięgnąć po wspomniane artykuły. Naukowcy informują, że u pacjentek w Chinach, które spożywały większe ilości jedzenia z zawartością soi, ryzyko śmierci i nawrotu choroby było znacznie niższe.
Święta to czas, kiedy często, w imię tradycji, rezygnujemy ze zdrowego żywienia i obarczamy serce nadmiernymi ilościami tłuszczu i cholesterolu. Przedstawiamy kilka rad, jak przygotować zdrowe świąteczne menu.
Każda z nas wie jak wygląda półka z kosmetykami mamy i córki - krem przeciwzmarszczkowy walczy o miejsce ze specyfikiem do cery tłustej, maseczka dla cery trądzikowej stoi tuż obok serum dla skóry dojrzałej.
Udar mózgu to trzecia co do częstości przyczyna umieralności oraz główny powód trwałej niesprawności u dorosłych ludzi w naszym kraju. Czy jest szansa, by go uniknąć? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Na pewno można jednak oszacować ryzyko wystąpienia udaru i podejmować działania profilaktyczne.
Włosy są naturalną ozdobą kobiety, lecz powszechnie występujące problemy ze skórą głowy utrudniają utrzymanie pięknej fryzury. Zbyt intensywne wydzielanie sebum sprawia, że włosy tracą swoje piękno i puszystość.
Depresja zwiększa ryzyko powikłań sercowo-naczyniowych, w tym również wystąpienia zawału. Ryzyko rozwoju choroby serca u pacjentów z depresją jest blisko dwa razy większe niż u osób zdrowych. Dbając o dobrą kondycję psychiczną, dbasz o sprawność serca.
U osób chorych na schizofrenię szereg czynników może prowadzić do otyłości. Konsekwencją dodatkowych kilogramów jest złe samopoczucie. Przedstawiamy kilka rad, jak zachować szczupłą sylwetkę.
Stosowanie diety bogatej w węglowodany powoduje niemal natychmiastowe zmiany we florze jelit myszy, a modyfikacje te sprawiają, że zwierzęta stają się otyłe.