Liczba wyników: 3702
Uczeni wykryli nową postać lipoprotein o niskiej gęstości (LDL). Nowopoznany rodzaj cholesterolu okazał się najbardziej niebezpieczny dla zdrowia.
Gdy boli staw, odruchowo staramy się go oszczędzać - mimo że wcale nie zmniejsza to dolegliwości. Dodatkowo nieużywany staw sztywnieje i każdy ruch staje się jeszcze bardziej bolesny. Najważniejsze więc jest złagodzenie bólu i odpowiednie leczenie chorego stawu, by móc znowu nim poruszać.
Eksperci i specjaliści ds. żywienia przekonują często o prozdrowotnych właściwościach błonnika. Niestety nierzadko również wszyscy zainteresowani nie dostają wystarczającej porcji informacji, kto i kiedy powinien stosować go w swojej diecie.
Dzienne spożycie soli w Polsce prawie trzykrotnie przekracza zalecaną przez WHO dawkę. Świadomość polskich konsumentów dotycząca zagrożeń wiążących się z nadmiernym spożyciem soli jest znikoma i nie przekłada się na zmianę nawyków - wynika z Raportu Mniej Soli.
Centrum, Apap, Pyralgina, Rutinoscorbin, Gripex i Herbapol Lublin - oto marki, którym, jak wynika z badania European Trusted Brands 2011, ufamy najbardziej.
W ciągu ostatnich kilku lat czasopisma medyczne powtarzają informację, że leki przeciwzapalne zwiększają ryzyko ataku serca - jednakże duże koncerny farmaceutyczne bagatelizują te dane twierdząc, że niezbędne są dalsze badania. Teraz nowe testy przeprowadzone na Uniwersytecie w Kopenhadze po raz kolejny znalazły związek między zwiększonym ryzykiem problemów z sercem a niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi (NLPZ) u pacjentów, którzy przeszli zawał serca.
Już po raz szósty 17 maja obchodzić będziemy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego, ustanowiony przez Światową Ligę Nadciśnienia Tętniczego. Jego celem jest zwrócenie uwagi społeczeństwa na zagrożenie zdrowotne, jakim jest nadciśnienie tętnicze i zachęcenie do regularnej kontroli ciśnienia. Właściwa dieta i aktywność fizyczna to sprzymierzeńcy w walce z nadciśnieniem, czas zmienić złe nawyki żywieniowe i zacząć się ruszać - apeluje Polskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego oraz Fundacja Żyjmy Zdrowo.
Siarka występuje w przyrodzie w stanie wolnym i w postaci związanej. Tworzy liczne minerały, występuje także w węglu kamiennym, czy ropie naftowej. Wciąż jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że siarka posiada także doskonałe właściwości lecznicze, przez co jest coraz szerzej wykorzystywana w leczeniu i kosmetyce.
W ciepłe dni chętnie sięgamy po orzeźwiające napoje. Uważajmy jednak na to, co pijemy. Kolorowe, gazowane napoje pełne cukru, a także popularne napoje energetyczne niszą zęby. Zębom szkodzi zawarty w napojach cukier, kwas oraz barwniki. Szczególnie narażone na negatywny wpływ napojów są dzieci.
Stres i zaniepokojenie zwiększają ryzyko zachorowania na zespół jelita drażliwego (Irritable Bowel Syndrome - IBS).