Liczba wyników: 9200
Liczne wymagające przygotowania, ekscytujące pakowanie prezentów, rodzinne wesołe spotkania, a potem konieczność powrotu do szarej codzienności - to wszystko sprawia, że wielu ludzi odczuwa znaczne osłabienie nastroju, a wręcz doświadcza objawów depresji. Oto, jak poprawić sobie nastrój w tym trudniejszym okresie.
Aby powstrzymać rozwój osłabienia poznawczego w starszym wieku, trzeba podjąć określone działania znacznie wcześniej. Uczeni z Uniwersytetu w Aberdeen w Wielkiej Brytanii zalecają podejmowanie wysiłku intelektualnego od najwcześniejszych lat, aby móc liczyć na ochronę przed osłabieniem poznawczym.
Seler jest nieco niedoceniany w kulinarich, a szkoda, bo ma liczne dobre dla zdrowia i urody właściwości - oto kilka z nich.
Tak jak i wiele innych suszonych owoców, morele mogą pochwalić się ogromem pozytywnych właściwości. Podobno długowieczność tybetańskiego ludu Hunzów to zasługa właśnie tych owoców – latem Azjaci zajadają się morelami prosto z drzewa, zimą podjadają suszone maczane w mleku, a przez cały roku do smażenia używają jedynie oleju z pestek tych niepozornych kuzynek brzoskwini.
Po wielu dniach przygotowań, zakupów, porządków, gotowania, pieczenia i smażenia zasiadamy wieczorem przy stole w gronie najbliższych. Blask świec i choinkowych lampek, kolędy i opłatek, a nade wszystko wyciszenie sporów i spokój - taka jest Wigilia marzeń.
W przypadku kobiet szczególnie groźne są palenie papierosów, nadciśnienie i cukrzyca.
Jeśli udaje ci się schudnąć, ale potem wracasz do dawnej wagi, mogą ci szczególnie zagrażać czynniki poważnych chorób.
Te czynniki genetyczne, które zwiększają prawdopodobieństwo nadmiaru cholesterolu, mogą również sprzyjać rozwojowi choroby Alzheimera, wynika z międzynarodowych badań.
Kilka dotychczasowych badań wskazywało na możliwe powiązanie stosowania telefonów komórkowych z wyższym ryzykiem rozwoju guzów mózgu. Nowe 30-letnie analizy wskazują, że nie ma niebezpieczeństwa w korzystaniu z wszechobecnych dzisiaj komórek.
Tarczyca to niewielki narząd o wadze 30-60 g. Odpowiedzialna jest za produkcję hormonów takich jak tyroksyna, trójjodotyronina oraz kalcytonina. Związki te odpowiadają m.in. za metabolizm oraz gospodarkę wapniowo-fosforanową. Szacuje się, że do 60. roku życia z chorobami tarczycy zmaga się ok. 7-9 % populacji, natomiast w grupie osób starszych problem ten dotyczy nawet co 10. osoby. Najczęściej występuje niedoczynność i nadczynność tarczycy. Kobiety chorują częściej niż mężczyźni. Dieta stanowi ważny element terapii chorób tarczycy, powinna być indywidualnie zaplanowana dla każdego pacjenta.