Liczba wyników: 5596
W wielu polskich domach mieszkają psy i koty, które stają się ważnymi „członkami rodziny". Wielu seniorów, i tych samotnych, i tych pozostających w związku, także posiada czworonoga. Oto kilka faktów i mitów dotyczących wzajemnego wpływu zwierząt i osób starszych.
Warto używać oliwy z oliwek - zmniejsza ryzyko rozwoju raka piersi aż o 68 procent.
Możesz o siebie dbać - regularnie ćwiczyć, zdrowo jeść, dobrze się wysypiać - ale jeśli przez długie godziny pozostajesz w pozycji siedzącej, i tak grozi ci cukrzyca.
Mózg – rozważny czy romantyczny? Przestarzały podział na emocjonalne serce i trzeźwo myślący mózg to mit. Co dzieje się z mózgiem, kiedy się zakochujesz? Badania wykazują, że koktajl chemicznych substancji, które serwuje nam mózg m.in. dopamina, oksytocyna i serotonina sprawią, że największy sceptyk oszaleje z miłości, a jego zachowanie zacznie przypominać zaburzenia obsesyjno-kompulsywne.
Ludzie są najważniejszą wartością w firmie. To od nich zależy rozwój biznesu i tworzenie przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa. Dlatego, aby pozyskać i utrzymać pracowników firmy przywiązują coraz większą wagę do budowania marki dobrego pracodawcy. Co kryje się pod tym pojęciem i co proponują organizacje by mieć u siebie najlepszych pracowników?
Czasem doświadczamy objawów, które nie są zbyt uciążliwe na codzień, więc nie staramy się sprawdzić, z czego wynikają. Tymczasem niektóre takie symptomy mogą świaczyć o poważnych kłopotach zdrowotnych. Nie zwlekaj z wizytą u lekarza, jeśli doświadczasz tych objawów.
Dużo słyszymy o negatywnych skutkach stresu - jeśli jest przewlekły, oddziałuje na zdrowie do tego stopnia, że może skrócić nasze życie. Nowe badania wskazują jednak na pewne dobre potencjalne efekty stresu: może sprzyjać odchudzaniu.
Kong phad prik thai dam – takie danie oferował jeden z restauratorów skontrolowanych przez Inspekcję Handlową. Niestety, informował jedynie o egzotycznej nazwie, zamiast o polskiej i składnikach potrawy. Inspekcja Handlowa skontrolowała restaruracje serwujące potrawy zagranicznych kuchni. Do co trzeciej inspektorzy mieli zastrzeżenia – restauratorzy oszukują na wadze potraw czy składnikach.
Czwartego lutego obchodziliśmy Światowy Dzień Walki z Rakiem, który ma przypominać o zagrożeniach związanych z chorobą i popularyzować informacje o profilaktyce. Ponieważ nowotwory są tak powszechne, wokół choroby jednocześnie powstało wiele mitów. Oto kilka z nich.
Dietetycy zalecają spożywanie ryb i owoców morza przynajmniej 2 razy w tygodniu. Ale co jest ich fenomenem? Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), a w szczególności Omega-3. Dieta z ich udziałem korzystnie wpływa nie tylko na mózg, wzrok i serce, ale również poprawia płodność, działa odmładzająco oraz przeciwdepresyjnie. Zobacz, jak ryby i owoce morza wpływają na nasze zdrowie.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami