Liczba wyników: 3339
Dożycie późnej starości w dobrym zdrowiu staje się coraz łatwiejsze; po pierwsze dzięki postępowi medycyny, po drugie dlatego, że coraz więcej wiemy na temat tego, co szkodzi naszemu organizmowi.
Powrót do zdrowia po zawale jest możliwy, konieczna jest jednak szybka pomoc lekarza oraz zmiana dotychczasowych przyzwyczajeń.
Co czwarty pies i co czwarty kot jest otyły- alarmują lekarze weterynarii. Okazuje się, że epidemia otyłości, która w zawrotnym tempie rozprzestrzenia się wśród ludzi, dopadła także ich czworonożnych przyjaciół. Nieodpowiednie nawyki żywieniowe, niska aktywność, a przede wszystkim brak wiedzy na temat negatywnych dla zdrowia skutków otyłości, to najważniejsze przyczyny pojawienia się nadwagi u psów i kotów.
Naukowcy od dawna szukają sposobu na zmniejszenie zachorowalności na Alzheimera, starają się też opracować jak najskuteczniejszą formę terapii.
Kryzysowa sytuacja jaką jest menopauza, to naturalny okres w życiu kobiety. Po prostu trzeba zaakceptować ten fakt, ale niekoniecznie dokuczliwe objawy wywołane niedoborem estrogenów, jak uderzenia gorąca czy kłopoty ze snem. Natura sama znalazła rozwiązanie.
O tym, że leki należy przyjmować regularnie pamięta większość z nas, często jednak zapominamy, że ich działanie może zmieniać się pod wpływem jedzenia i picia.
Twarda woda, słońce, zmiany temperatur oraz błędy dietetyczne, negatywnie wpływają na naszą skórę. Odwodniona i nieprawidłowo odżywiona traci swoją jędrność, staje się matowa, szara i szorstka.
Przesilenie wiosenne to okres zwiększonego zapotrzebowania na substancje odżywcze. Tylko odpowiedniej jakości produkty żywnościowe dostarczą organizmowi składników odżywczych pozwalających przejść z zimowego na wiosenny czas pracy.
62% lekarzy ginekologów źle ocenia stan wiedzy pacjentek o dolegliwościach układu moczowo – płciowego. A przecież 70% badanych kobiet twierdzi, że czerpie informacje o zdrowiu od lekarzy ginekologów.
Spożywanie nabiału jest dla naszego zdrowia istotniejsze niż sądzimy. Naukowcy odkryli, iż istnieje zależność pomiędzy obecnością w naszej diecie jogurtów i innych przetworów mlecznych a ryzykiem wystąpienia paradontozy.