Liczba wyników: 1612
Statystyki amerykańskiego Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) pokazują, że otyłość dotyka ponad 40 proc. dorosłych Amerykanów, zwiększając u nich ryzyko chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i niektórych rodzajów raka. Co ciekawe, eksperci uważają, że przejadanie się nie jest główną przyczyną problemu nadmiernej wagi.
Praktykowanie jogi wraz ze stosowaniem regularnie przepisanego leczenia może pomóc w walce z migreną. Joga może sprawić, że bóle migrenowe zdarzają się rzadziej, trwają krócej i są mniej bolesne.
Już pięć minut dziennie praktykowania „treningu siłowego dla mięśni oddechowych" obniża ciśnienie krwi i poprawia niektóre wskaźniki zdrowia naczyń, i to nawet silniej niż ćwiczenia aerobowe lub leki.
Ćwiczenia poznawczo-motoryczne pomagają w walce z chorobą Alzheimera i demencją. Eksperci z Politechniki Federalnej w Zurychu (ETH Zurich) opracowali platformę treningową, która ma wesprzeć pacjentów w walce o dłuższe samodzielne funkcjonowanie.
Wystarczyło osiem tygodni zdrowego stylu życia, by biologicznie odmłodzić się o trzy lata. Dwumiesięczne zmiany obejmowały: zdrową dietę, odpowiednio długi sen, regularną aktywność fizyczną oraz relaks, a także suplementację probiotykami i określonymi składnikami odżywczymi.
Eksperci z McMaster University podają, że białka serwatki wraz z kilkoma innymi składnikami poprawia siłę fizyczną seniorów.
Jeżeli chcesz schudnąć, wcześniej zaplanuj, co zjesz po treningu. W innym wypadku po wysiłku fizycznym z większym prawdopodobieństwem zaserwujesz sobie coś wysokokalorycznego, co może zniweczyć twoje wysiłki utraty na wadze.
Aktywność fizyczna jest dobra dla zdrowia psychicznego. A im bardziej zróżnicowane treningi, tym lepiej, mówią uczeni z Uniwersytetu w Bazylei. Jednym z powodów nasilenia problemów mentalnych w pandemii jest nie tylko izolacja, ale właśnie ograniczenie wysiłku fizycznego.
Za tzw. efekt jo-jo, czyli odzyskiwanie dawnej wagi po okresie chudnięcia, odpowiadają określone hormony.
Placówki publiczne, takie jak szkoły, domy opieki, czy szpitale mogą odgrywać kluczową rolę w zapewnieniu ludziom zdrowej żywności i zapobieganiu nawet 8 milionom zgonów rocznie spowodowanych stosowaniem niezdrowej diety