Liczba wyników: 3908
Cofanie się dziąseł często wywołuje nadwrażliwość zębów i może prowadzić do próchnicy korzenia oraz trwałego stanu zapalnego dziąseł. Jednak nowa metoda wykorzystująca kolagen bydlęcy może przyspieszyć gojenie się dziąseł. Jej zastosowanie doprowadziło to pogrubienia brzegów tkanki wokół zęba i w ponad połowie przypadków całkowitego pokrycia odsłoniętych korzeni.
Spędzasz cały dzień za biurkiem, masz nadwagę, a sport znasz tylko z telewizji? Uważaj, bo możesz dołączyć do grona osób, którym dokuczają problemy ze stawami. Jeśli więc z trudem wstajesz z krzesła, a wchodząc po schodach słyszysz charakterystyczne chrupania kolan, to znak, że powinieneś zmienić styl życia. Zastosowanie się do poniższych wskazówek pomoże wdrożyć skuteczną profilaktykę w dbaniu o sprawne stawy.
Pestycydy i herbicydy są kluczowe dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie, ale substancje te mogą niekorzystne dla naszego zdrowia. Potrzeba dobrych metod analitycznych, aby identyfikować nawet śladowe ilości potencjalnie szkodliwych związków. Teraz opracowano zaawansowaną technologicznie metodę obrazowania, aby wykrywać zanieczyszczenie pestycydami, a jej zastosowanie w przypadku owoców ujawnia, że obecne praktyki dotyczące bezpieczeństwa żywności mogą być niewystarczające.
Producent jednego z najczęściej stosowanych na duszności medykamentów, Aminofiliny, postanowił wycofać ten lek ze szpitali i karetek pogotowia. Powodem odstąpienia od podawania preparatu pacjentom jest fakt, iż wywołuje on liczne efekty uboczne
Brytyjscy naukowcy doszli do wniosku, że aspiryna może być pomocna w walce z nowotworami. Ów cieszący się ogromną popularnością lek powstrzymuje najprawdopodobniej tworzenie naczyń krwionośnych odżywiających twory rakowe.
Tojad, inaczej Aconitum, to zioło z rodziny jaskrowatych tradycyjnie stosowane w łagodzeniu rozmaitych dolegliwościach. Słowo „aconitum" pochodzi od greckiego słowa „akone", tj. „skalisty" lub „urwisty", co nawiązuje do typu obszaru, w którym tojad rośnie. Zioło od dawna stosowane było w medycynie chińskiej. Najpopularniejsze jego zastosowanie związane jest z artretyzmem, nerwobólami i chorobami skóry.
Marnowanie jedzenia to problem współczesnej cywilizacji. Często nie mamy pomysłu, co zrobić z resztkami po posiłku. Podobnie jest z fusami lub torebkami po herbacie. Wbrew pozorom nieprzydatne resztki mogą mieć swoje kolejne zastosowanie. Można na przykład ponownie zaparzyć liście zielonej herbaty, które nie tracą swoich właściwości po pierwszym zaparzeniu. Co ciekawe Chińczycy używają pierwszego naparu tylko do przepłukania dzbanka, dopiero drugi i trzeci wykorzystują do picia.
Ta niepozorna roślina pochodzi bagnistych terenów Ameryki Północnej. W XIX wieku została sprowadzona do Europy i stała się popularną rośliną uprawianą w ogrodach, ze względu na walory ozdobne. Owoce aronii są wykorzystane głównie do produkcji soków, dżemów, galaretek i innych przetworów spożywczych. Aronia to „wielki” mały owoc, ponieważ znajduje zastosowanie w profilaktyce serca oraz innych chorób związanych z układem krążenia.
Naukowcy twierdzą, że odkryli, dlaczego ludzie uzależniają się od leków takich jak valium, innych antydepresantów, środków zmniejszających napięcie mięśniowe i tabletek nasennych.
Znana przyprawa ziele angielskie to owoce rośliny Pimenta dioica, czyli korzennika lekarskiego. Drzewo rośnie głównie w Ameryce Środkowej i Południowej. Owoce są zbierane jako zielone, a następnie suszone na słońcu lub w piecu. Przyprawa najczęściej jest używana do wzmacniania walorów smakowych wędlin, marynat, konserw, zup, a także ogórków i sałatek. Ma również zastosowanie medyczne. Pomaga m. in. przy wzdęciach, kolkach, nerwobólach, czy nadciśnieniu